Bivši ruski predsjednik i sadašnji drugi čovjek u ruskom vijeću za sigurnost Dmitrij Medvedev rekao je u nedjelju da Moskva proizvodi “najmoćnija sredstva razaranja” temeljena na “novim načelima”, prijeteći njegovom upotrebom protiv Zapada.

“Naš neprijatelj nije samo u vladi Kijeva. On je također u Europi, Sjevernoj Americi, Japanu, Australiji, Novom Zelandu i drugim mjestima odanima nacistima našeg vremena”, napisao je Medvedev.

“Zbog toga intenziviramo proizvodnju najmoćnijih sredstava za uništavanje, uključujući i onih temeljenih na novim principima”, napisao je u poruci u nedjelju rano ujutro na Telegramu.

Nije iznio detalje o “novim principima”,  ali je očito mislio na nove generacije hipersoničnog oružja na kojima Rusija radi posljednjih godina, napisao je Afp.

Prijetnja nuklearnog rata vratila se nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači, naglašavajući eroziju globalne sigurnosne arhitekture koja datira iz hladnog rata, dodaje agencija.

Ruski vojni neuspjesi posljednjih mjeseci potaknuli su strahove da Moskva razmatra korištenje svog nuklearnog arsenala kako bi preokrenula trend.

Ovaj je tjedan ruski predsjednik Vladimir Putin rekao  da je to oružje “sredstvo obrane” namijenjeno “odmazdi”.

U petak je također iznio mogućnost da Rusija modificira vojnu doktrinu uvođenjem mogućnosti preventivnog udara radi razoružavanja neprijatelja.

Američki State Department osudio je te najnovije izjave, rekavši da je “svaka rasprava o nuklearnom oružju, koliko god zamagljena bila, apsolutno neodgovorna”.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT