njemačka imigranti teroristički napad muenchen munchen

Osoba osumnjičena za teroristički napad u trgovačkom centru u Münchenu izvršila je samoubojstvo, objavila je u subotu rano ujutro njemačka policija, dodavši kako pretpostavlja da je to ujedno i jedini napadač.

Ranije je policija rekla da traga za tri osobe osumnjičene za napad, pozivajući se na izjave očevidaca.

Prema najnovijim podacima deset osoba poginulo je u pucnjavi u šoping centru Olympia uključujući napadača, a ozlijeđena je najmanje 21 osoba. Pucnjava u trgovačkom centru koji se nalazi oko 5 kilometara od centra grada dovela je do niza evakuacija javnih mjesta, obustave javnog prijevoza i izazvala paniku diljem grada.

Vlasti u Münchenu objavile su oko dva sata ujutro da je uzbuna prošla i da građani sada mogu izaći iz svojih domova. Ponovno je uspostavljen i javni prijevoz.

S odmakom vremena, počeli su dolaziti i prvi podaci o napadaču. Riječ je o 18-godišnjem Irancu iz Münchena, kazao je u subotu šef policije Hubertus Andrae na konferenciji za novinare, dodavši da motivi zločina nisu poznati.

Tijelo napadača pronađeno je oko jedan kilometar udaljeno od trgovačkog centra. Crveni ruksak pronađen u blizini tijela ispitan je na eksploziv, izvijestila je policija.

Nitko drugi nije osumnjičen za pucnjavu u kojoj je napadač ubio deset ljudi, a ozlijedio najmanje 21.

Napadačevi motivi nisu zasad jasni, ali ne povezuje ga se s nekom terorističkom organizacijom. Na snimci koju je objavio netko od građana koji se zatekao u šoping centru u trenutku napada, mladića se može čuti kako na tečnom njemačkom urliče i psuje protiv turske zajednice.

Bild je u subotu ujutro izvijestio da je policija na ispitivanje privela mladićeva oca, a u njihov dom u četvrti Maxvorstadt su stigli brojni forenzičari u potrazi za materijalnim dokazima.

– Bio je tih momak. Znam ga, živio je tu blizu mene – izjavio je za Bild jedan od napadačevih susjeda.

– Moj prijatelj je išao s njim u školu, odmah ga je prepoznao na snimkama – dodao je susjed.

Pojavile su se i informacije da su ga u školi tukli…

Policija je potvrdila da istražuju je li napadač putem Facebooka namamio žrtve u McDonald’s u sklopu trgovačkog centra nudeći besplatnu hranu.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier izjavio je da motiv napada u Muenchenu još nije jasan. “Motivi ovog čina još nisu potpuno razjašnjeni, još uvijek imamo kontradiktorne tragove”, kazao je.

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji list/Hina
Foto: Reuters