Marko Francišković koji je zbog sumnje da je javno poticao na terorizam u dva navrata u istražnom zatvoru proveo preko godine dana ponovno je pušten da se brani sa slobode, objavio je u srijedu njegov odvjetnik Zvonimir Hodak.

”Marko opet na slobodi”, napisao je Hodak na svojoj Facebook stranici. 

Hodak je kazao za medije da je vijeće Županijskog suda u Zagrebu ukinulo istražni zatvor za Franciškovića koji je pušten da se u daljnjem tijeku postupka brani sa slobode.

Dodao je da su Franciškoviću određene mjere opreza prema kojima ne smije ništa objavljivati na internetu te da se mora redovito javljati u policijsku postaju u Zadru gdje ima mjesto prebivališta.

Francišković je prvi pritvoren u prosincu 2021., a na slobodu je izašao u studenome prošle godine. No, 22. prosinca 2022. njegov je odvjetnik objavio da opet mora u istražni zatvor odlukom Visokog kaznenog suda koji je prihvatio žalbu državnog odvjetništva.

I na novu odluku zagrebačkog Županijskog suda kojom je Francišković pušten iz pritvora tužiteljstvo ima pravo žalbe.

Franciškovića terete za dva kaznena djela javnog poticana na terorizam, a njegovu suprugu Lanu te Natka Kovačevića za po jedno.

Svo troje sumnjiče da su postupali sa ciljem “ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura, nezadovoljni radom tijela državne vlasti”.

Francišković je osumnjičen da je od 13. studenog do 1. prosinca 2021. u više gradova istupao na neprijavljenim javnim prosvjedima protiv odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite uvedenih radi suzbijanja pandemije covida.

Istupe je, tvrde u tužiteljstvu, snimao i objavljivao na društvenim mrežama pozivajući na mobilizaciju i napade na članove vladajućih struktura, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti.

Pozive na rušenje vlasti navodno je i iz istražnog zatvora diktirao supruzi, koristeći pravo na telefonske kontakte s obitelji.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: screenshot facebook