dinamo zdravko mamić skupština preoblikovanje

Skupština Dinama u ponedjeljak je jednoglasno prihvatila prijedlog Uprave da se krene u postupak preoblikovanja kluba, a izvršni predsjednik Zdravko Mamić istaknuo je kako bi uspješnim preoblikovanjem došao svježi kapital u Dinamo.

“Prihodi su sve manji, a ciljevi sve veći. Upravo iz tog razloga je Uprava kluba došla do zaključka da je potreban iskorak, odnosno nova etapa, a to je preoblikovanje kluba. Uspješnim preoblikovanjem došao bi zdrav i svježi kapital u klub, a drugi je razlog financijski fair play Uefe. To znači da klub koji posluje kao udruga građana, kao mi sada, može tri godine zaredom biti maksimalno pet milijuna eura u minusu inače gubi dozvolu za natjecanje. Dioničko društvo gubi licencu tek na 15 milijuna eura duga”, rekao je Mamić, a prenosi internetski portal Dinama.

On je Skupštini kluba, na kojoj je bilo 67 od 80 članova, istaknuo da Dinamova licenca nikada nije došla u pitanje, te da su ove godine dobili nagradu za savjesno poslovanje.

“Iako smo u zadnjih 15 godina napravili lavovski dio posla i klub izvukli iz ozbiljnih problema, stalno nas se destabilizira. Piše se kako je Dinamo postao prčija i privatni klub. Ako je tako, onda idemo u proces preoblikovanja, pa ćemo ponuditi na tržište dionice Dinama, i neka članovi, prijatelji i poduzetnici ulože u svoj Dinamo. Ako to uspije, imat ćemo mir, znat ćemo tko su dioničari, dobit ćemo svježi kapital za razvoj i stabilnost kluba. Nitko nam neće moći spočitavati da nije dobio priliku. Ako preoblikovanje ne uspije, pokazali smo da znamo čuvati naš Dinamo i radit ćemo to i u budućnosti”, dodao je Mamić.

dinamo zdravko mamić skupština preoblikovanje

Glavni direktor Dinama Tomislav Svetina objasnio etape preoblikovanja.

“Prvo se radi procjena imovine, a to će raditi revizorska kuća. Prijedlog Skupštine je da to odradi ‘PriceWaterhouse’, jedna od četiri najveće revizorske kuće na svijetu, uz suradnju jedne od najvećih odvjetničkih kuća u Hrvatskoj ‘Hanžeković i partneri’. Nakon što se utvrdi vrijednost kreće se u postupak koji se sastoji od više krugova, a ukoliko se sve dionice prodaju u nekom od krugova sljedećih neće biti. U prvom krugu se dionice nude jedinicama lokalne samouprave, odnosno Zagrebu. U drugom krugu pravo kupnje dionica imaju svi članovi u jednakim omjerima. U trećem krugu imaju pravo kupiti oni članovi koji su upisali i uplatili dionice u drugom krugu razmjerno svojim uplatama u drugom krugu, a četvrti krug je onaj u kojemu svi koji imaju želje i ljubavi mogu kupiti dionice Dinama. Postupak je vrlo transparentan i svatko tko ima pravo, moći će kupiti dionice kluba”, kazao je Tomislav Svetina.

Predsjednik Dinama Mirko Barišić rekao je da je Porezna inspekcija nakon više mjeseci završila svoj rad, te da nije imala nikakve primjedbe na poslovanje kluba.

Izvršni predsjednik Zdravko Mamić podnio je Skupštini izvješće o financijskom rezultatu za 2014. godinu. “Prihodi su iznosili 120.725.071 kuna, a rashodi su bili 211.372.783 kuna, što znači da je ostvaren knjigovodstveni manjak od 90.647.712 kuna. Bitno je napomenuti da je amortizacija iznosila 36.101.366 kuna. Manjak će biti pokriven viškovima koji su ostvareni prethodnih godina i budućim potraživanjima koja na dan 31. prosinca 2014. iznose 202.425.000 kuna, a odnose se na potraživanja od transfera Vrsaljka, Kovačića, Jedvaja, Brozovića, Čopa i Halilovića. Bitno je napomenuti da u ovu bilancu ne ulazi oko 90.000.000 kuna od prodaje Čopa i Brozovića”, rekao je Zdravko Mamić.

Govoreći o sportskim rezultatima, Mamić je rekao da ga više ne mogu zadovoljiti uspjesi u domaćem prvenstvu i kupu.

“Imamo devet domaćih titula zaredom, a ove godine ćemo slaviti i desetu. U Europi devet godina igramo skupine europskih natjecanja. No, ne zanima me osvajati prvenstva i kupove u Hrvatskoj, a u Europi igrati kao sada. Silno bih želio da smo još bolji i da europski budemo jači. Rekao bih da je ove godine ocjena naše sezone -4, jer nismo osigurali proljeće, a izgubili smo i nešto novca jer smo u Europsku ligu ušli kroz dodatne kvalifikacije”, rekao je izvršni predsjednik Zdravko Mamić i dodao kako bez Dinama nema hrvatske reprezentacije, “jer je na SP u Brazilu od 23 igrača njih 18 prošlo kroz Dinamo”. (h)