zvonimir despot zdravko mamić ante đapić kolinda grabar kitarović potpora

Dan predsjedničkih izbora se bliži, a izborna kampanja postaje sve oštrija. Ozračje teških riječi tako je potaklo razne spodobe iz hrvatskog medijskog prostora da daju svoj obol i ovoj predsjedničkoj utrci. HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović dobila je trojicu novih simpatizera.

Dugogodišnji pravaški čelnik, koji je vlastitu stranku doveo na rub propasti, Anto Đapić najavio je svoju kandidaturu za šefa države ove jeseni. Kada nekad sveprisutnom režimskom desničaru ne daju u medije godinama, nekoliko minuta televizijskog prostora koje bi dobio uslijed svoje predsjedničke kandidature – prirodno – shvaćeno je kao prava medijska čokoladica za ovog velikog političara. No, kako stara slava i domišljati politički slogani očito nisu dovoljni za prikupljanje deset tisuća potpisa, Đapić se samo nekoliko dana nakon početka prikupljanja istih odlučio povući iz unaprijed izgubljene utrke i podržati kandidata stranke koja ga je u tu utrku i gurnula – Kolindu Grabar Kitarović. Kolinda je na taj način dobila potporu od još jednog političkog marginalca, nakon što su i članstva Zagorske demokratske stranke, Hrvatske demokršćanske stranke i Hrvatske čiste stranke prava dobile naputke tko je njihova kandidatkinja.

Nakon Đapića, HDZ-ovu kandidatkinju podržao je neokrunjeni kralj hrvatskoga nogometa, Zdravko Mamić. Prilikom gostovanja u emisiji ‘Nedjeljom u 2’ Aleksandra Stankovića, Mamić je izjavio kako je Kolinda Grabar Kitarović njegov favorit i kako će za nju glasovati. Sudjelujući na HDZ-ovoj donatorskoj večeri u Hotelu Westin, Mamić je za Kolindinu kampanju uplatio 10.000 kuna, maksimalni iznos. Novac je to koji će, pretpostavljamo, osigurati eventualnu potporu Pantovčaka i daljoj Mamićevoj tiraniji nad hrvatskim nogometom.

Lista medijskih klauna u Kolindinoj pozadini ne bi bila potpuna, naravno, da se u priču nije uključio i Zvonimir Despot. Iako glavni nakladnik povijesno-revizionističke literature u Hrvatskoj i osoba koja je – svjesno ili nesvjesno – učinila najviše na popularizaciji hrvatskih vojnih postrojbi u Wehrmachtu, Zvonimir je Despot u prosincu 2014. osjetio silni poriv usprotiviti se najavama predsjedničkog kandidata Milana Kujundžića da iz izvorišnih osnova Ustava Republike Hrvatske izbaci ostatke jugoslavenske antifašističke mitologije. U svojoj kolumni objavljenoj u Večernjem listu, glasnogovornik njemačke politike u Hrvatskoj lamentirao je o važnosti antifašističkih vrijednosti za zapadnu civilizaciju, opasnim namjerama onih koji jugoslavenski antifašizam žele maknuti iz hrvatskog Ustava i sličnome. Nije propustio ni još jednom reklamirati pseudo-historiografski uradak o „hrvatskom antifašizmu“ koji je za potrebe Despotovih argumentativnih akrobacija i izdavačkog utrška napisala Neva Mihalić.

„S kim si, takav si“, kaže hrvatska narodna poslovica. Ako u drevnoj narodnoj mudrosti ima išta svakodnevne, praktične vrijednosti, tada prošlotjedni politički izbor spomenutih triju spodoba predstavlja tek dodatni argument zašto nijedan hrvatski birač kojemu je stalo do duševnog zdravlja hrvatskog naroda ne bi trebao dati glas diplomatkinji s Grobnika i članici Trilaterale.

Autor: L. M.