Lokalni izbori u Poljskoj

Na dan 16. studenog održani su lokalni izbori u Poljskoj na kojima je, posve neočekivano, Poljska pučka stranka (Polskie Stronnictwo Ludowe, PSL), inače ekvivalent našeg HSS-a, ostvarila rezultat od čak 23% na izborima za skupštine vojvodstava (županija). PSL je stranka koja vuče korijene iz Austro-Ugarske, kada je istoimena stranka bila glavni zastupnik poljskih interesa u Galiciji, a igrala je određenu političku ulogu i u međuratnoj Republici Poljskoj. Nakon uspostave sovjetske okupacijske vlasti 1945., PSL je kroz četiri desetljeća bila satelit vladajuće komunističke partije. Poslije demokratskih promjena 1989./1990., Poljska pučka stranka isprva je bila glavni koalicijski partner socijaldemokratskih vlada, da bi 2000-ih promijenila smjer i postala partner desno-liberalne Građanske platforme. Kao stalni sutvorac vladine politike, PSL se zalaže za državnu intervenciju u gospodarstvo, tzv. „sporu privatizaciju“, veće državne naknade za poljoprivrednike, društveno konzervativne politike, i euroatlantsku vanjsku politiku Poljske.

Kako je stranka na skoro svim dosadašnjim izborima u demokratskoj Poljskoj ostvarivala između 5 i 10% glasova, a predizborna istraživanja joj ni sada nisu davala veću prednost, poljska je javnost bila s pravom iznenađena toliko visokim (23%) dosegom PSL-a na ovim izborima. U nekim krajevima Poljske stranka se popela i na prvo mjesto, s npr. čak 46% glasova u svetokriškom vojvodstvu. Je li u pitanju izborna krađa? Što poručuju prosvjedi izvan-parlamentarnih stranaka održani nakon izbornog iznenađenja? O tome više govori naš dopisnik iz Poljske Maurycy Mietelski u ekskluzivnom izvještaju. – L. M.

Mjesec dana nakon lokalnih izbora Poljaci i dalje ne znaju konačne izborne rezultate. Posljedica je to problema s računalnim sustavom i ignorancije od strane liberalne vlade.

Ovogodišnji lokalni izbori slavljeni su kao uzorni. U nedjelju 16. studenog, nakon zatvaranja biračkih mjesta TV postaje objavile su izlazne ankete za skupštine vojvodstava (županija) i za gradonačelnička mjesta u većim poljskim gradovima. Problemi su započeli sljedeći dan. Državno izborno povjerenstvo (Panstwowa Komisja Wyborcza, PKW) najavila je da će građani ipak morati pričekati rezultate zbog problema koji su se pojavili s računalnim sustavom odgovornim za prebrojavanje glasova. Ispostavilo se da je sustav bio izrađen od strane tek nedavno diplomiranog informatičara. Prigovori sustavu i ponudi izrazila je prije izbora i poljska obavještajna služba.

No, to nisu jedine sumnje glede glasovanja. Na mnogim mjestima ljudi su bili uznemireni zbog loše tiskanih glasačkih listića kao i njihova manjka u nekim sredinama. Neke od poznatih osoba u javnom životu najavile su da će zajedno s obiteljima glasovati za određene kandidate, no izborno je povjerenstvo poslije utvrdilo da ti kandidati nisu dobili nijedan glas na njihovim biračkim mjestima.

Prosvjedi u Poljskoj Oporbeni prosvjedi naglasili su i pitanje broja nevažećih glasova, što nije novi problem. Na zadnjih nekoliko izbora, mjesta gdje je zabilježen najveći broj nevažećih glasova poklapala su se sa sada najvećom potporom Poljskoj pučkoj stranci (Polskie Stronnictwo Ludow, PSL). Tijekom komunističke vladavine, PSL je bila satelitska stranka komunističke partije, namijenjena stanovnicima sela i manjih gradova. Stoga oni i dalje nadziru mnogo lokalnih uprava i državnih agencija, tako da su imali na raspolaganju i ljude odgovorne za provedbu izbora. Dugo čekanje na rezultate dovelo je do prosvjeda izvan-parlamentarne oporbe. Narodni pokret (Ruch Narodowy, RN) i konzervativno-liberalni Kongres nove desnice (Kongres Nowej Prawicy, KNP) održali su prosvjed ispred zgrade Državnog izbornog povjerenstva. Nakon prosvjeda, neki od sudionika ušli su neovlašteno u konferencijsku dvoranu ove ustanove. Poslije nekoliko sati, policija je uklonila prosvjednike i uhitila trojicu oporbenih novinara koji su pratili događaj. Zanimljivo, najveća oporbena stranka, umjereno desni Pravo i pravednost (Prawo i Sprawiedliwość, PiS), koja je izbore također označila namještenima, pohvalila je policijsku akciju protiv prosvjednika.

Bilo kako bilo, teško da možemo računati na poništavanje izbora. Poništavanje cijelih izbora je zakonski nemoguće, tako da oporba može samo propitivati glasovanje u pojedinim gradovima i mjestima. K tomu, vladajuća liberalna stranka Građanska platforma (Platforma Obywatelska, PO) pokrenula je propagandni stroj napadajući ljude koji propituju vjerodostojnost izbora. Strategija je u biti jednaka kao i po pitanju drugih političkih tema: kada netko kritizira vladu, PO ga označuje kao subverzivni element koji destabilizira državu. Kao što vidimo, 2015. imamo već osmu godinu provođenja ove strategije.

Autor: Maurycy Mietelski