meso mesne prerađevine

Nakon skandala s prodajom konjskog i magarećeg mesa – deklariranog kao govedina – u EU trgovinama, znanstvenici su odlučili napraviti neovisnu studiju o tome što se zapravo konzumira kada ljudi jedu meso navodno životinjskog podrijetla.

Jesmo li slični Južnoj Africi?

Znanstvenici sa Sveučilišta Stellenbosch u Južnoj Africi napravili su mikrobakterijsku i DNK analizu mesa iz klaonica ove zemlje kako bi saznali koliko se poštuju zakoni i higijenski uvjeti, poslije katastrofalnih otkrića morali su svoje nalaze pokazati parlamentu JAR-a.

U klaonicama devet provincija JAR-a Stellenbosch znanstvenici su otkrili tragove ljudskih tkiva i određenih ljudskih izlučevina, ipak klaonice su im rekle kako se radnici ponekad posijeku ili im se dogode druge nezgode, tako da znanstveni nalazi zapravo upućuju na takve nezgode.

Ipak mikrobiolozi i genetičari nisu bili zadovoljni takvim izgovorima, čak što više, online portal Activist Post je saznao kako bi rezultati ove studije bili potpuno drugačiji da se radilo samo o slučajnom čeprkanju nosa ili sličnim radnjama za vrijeme tranžiranja ili pripremanja mesa.

Ova studija pokazuje koliko se malo pazi na otkrivanje što se nalazi unutar paketa s navodnim “svježim mesom” ili mesnim prerađevinama.

Jedan od sudionika studije, dr. Louw Hoffman, otkrio je kako je samo 15% mesa pravilno deklarirano u JAR-u, dok ostalo meso niti ne bi trebalo biti nuđeno na tržištu:

“U zakonima je jasno navedeno kako bi alergeni trebali biti vidno napisani na deklaracijama mesnih proizvoda.”

meso mesne prerađevine

Pa ipak, Hoffmanov tim zaključio je kako pogrešna deklaracija ne predstavlja opasnost po potrošače čak i ako se u mesu koje bi trebalo biti govedina ili piletina nalaze tragovi ljudskog tkiva, krvi ili izlučevina.

Forenzičar dr. Eugenia D’Amato sa Sveučilišta Western Cape je parlamentu JAR-a i odgovarajućim parlamentarnim odborima dostavila detaljan portofolio s podacima u kojima je otkriveno kako je 43% divljači u stvari govedina dok se konjetina koristi kao zamjena za meso antilope, a svinjetina se često nalazi u mesnim prerađevinama koje bi trebale sadržavati samo meso noja.

Najporazniji je bio podatak da se u 85% mesa i mesnih prerađevina nalaze ljudski ostaci i tkiva. Zamjenik ministra poljoprivrede ribarstva i šumarstva JAR-a zaključio je kako građani Južne Afrike nisu postali kanibali samo zato što jedu ljudska tkiva i izlučevine u mesu, jer:

“Sasvim je moguće pronaći tragove ljudske DNK u mesu i mesnim prerađevinama, ipak ljudska DNK ne znači da jedemo ljudsko meso.”

Activist Post smatra kako je ovakav navod krajnje negativan te da se takvim izjavama pokušava smiriti nezadovoljstvo javnosti. S druge strane, nitko ne pokušava objasniti zašto su zakazale higijenske mjere i poštovanje općih odredbi o procesuiranju mesa, odnosno tko je i zašto kriv za kontaminaciju životinjskog mesa ljudskim tkivom.

Times LIVE također je pisao o ovoj problematici, otkrivajući kako je Hoffman saznao da je od 139 ispitanih mesnih proizvoda, njih 95 bilo pogrešno deklarirano, odnosno da bi se takvi testovi trebali ponovno raditi da bi se otkrilo koliko se vlade i odgovarajuće nadležne službe drže obećanja javnosti kako se danas meso pravilno deklarira tj. kako se javnost ne obmanjuje.

meso mesne prerađevine

Meso i mesne prerađevine postaju sve skuplje, to definitivno ne znači da je kvaliteta mesa s godinama i sve kompliciranijim zakonima, postao bolji. Naširoko je poznato i znanstveno dokazano kako se trulo meso tretira s CO2 kako bi povratilo svjež izgled i boju, također smo otkrili detaljne izvještaje i podatke koliko malo znamo o sve većim pokušajima preplavljivanja stranih supermarketa kloniranim mesom, na žalost tu nije kraj s pričom o mesu. U brojnim prodavaonicama “junk fooda” servira se takozvana “Pink slime” ili ružičasta sluz koja zamjenjuje mjesno i mesni obrok.

Ne samo da se na ovakav način truju i zavaravaju korisnici već znanstvenici ozbiljno razmatraju mogućnost jeftinog i brzog uzgajanja “mesa” za hamburgere iz goveđih fetalnih stanica koje bi se proizvodile u bačvama punima hranjive tekućine.

Koliko ćemo mi biti zdravi i koliko ćemo se zdravo hraniti u svakom slučaju ne ovisi od državnih službi ili “poštenih namjera” velikih prodajnih lanaca. Čovjek je stvoren da se hrani biljnom hranom koja u sebi sadrži sve potrebne nutrijente i hranjive sastojke za pravilno i skladno funkcioniranje i razvoj ljudskog organizma. Nema apsolutno nikakve potrebe za konzumiranjem više nego štetnog, a u današnja moderna vremena i teško zatrovanog mesa, te na kraju krajeva mesa ljudskog porijekla! Ipak teške predrasude i stereotipi o normalnosti i potrebi upotrebe namirnica životinjskog podrijetla su ostavili nesagledive i razorne posljedice na zdravlje ljudske civilizacije. Ukorijenjeni običaji i predrasude koji su se stvarali stoljećima kroz degradiranje i skretanje ljudskog roda se poprilično teško iskorjenjuju. Svaka čast izuzecima! Potrebna je poprilična doza volje želje i htijenja, pravog pogleda na suštinu stvari i samoga života da se shvati i razvije istinska i smislena pobuda za ovako radikalnim promjenama vođenim sretnim i nadasve zdravim i primjerenim našim postojanjem.