imigranti, policija, hrvatska policija, izbjegliceFoto: Nacional.hr/pxl

Srbijanski povjerenik za izbjeglice i migracije Vladimir Cucić izjavio je danas da nisu rijetki slučajevi da se migranti u Srbiju iz susjednih zemalja vraćaju uz vidljive ozljede nastale uslijed primjene fizičke sile, istaknuvši da ileglani migranti iz Hrvatske stižu ozlijeđeni.

“To nije slučaj samo s Hrvatskom, već i sa ostalim susjedima”, rekao je Cucić, dodajući da ni Mađarska ni Bugarska nisu imune na takvu praksu.

“Takvo ponašanje je krajnje neprimjereno”, ocenio je Cucić.

Cucić je u izjavi za agenciju Beta kazao da je ponosan na Srbiju, jer je, kako je naveo, jedina u okruženju koja se ne odnosi na takav način prema migrantima.

On je pozvao međunaodne organizacije da se oglase i reagiraju.

Optužbama su se pridružile i dvije “humanitarne” organizacije Liječnici bez granica i Liječnici svijeta koje optužuju hrvatsku policiju ne samo za nasilje prema migrantima nego i za porast nasilja prema ljudima koji iz Srbije ilegalno pokušavaju ući u Hrvatsku.

“Od 10. svibnja ove godine zabilježili smo povećano nasilje hrvatske policije prema migrantima koji pokušavaju preko granice. Nasilje uvijek ima isti oblik: udaranje palicama, uništavanje mobitela, otimanje novca”, navode organizacije.

Stephane Moissaing, šef misije Liječnika bez granice u Srbiji, tvrdi da je njegova organizacija od 19. svibnja liječila 30 migranata koji su zadobili ozlijede na granici s Hrvatskom.

Izvor: Sloboda.hr/Slobodnaevropa.org/Jutarnji.hr