kurkuma

Indijski šafran ili kurkuma sigurna je za upotrebu i obećavajuća je u liječenju nekih karcinoma i drugih bolesti izazvanih upalom, utvrdili su australski znanstvenici koje prenosi portal Medical express.

Međunarodni tim stručnjaka analizirao je rezultate dosadašnjih kliničkih istraživanja učinaka te tvari na bolesnike oboljele od raka i zaključio da se radi o sigurnoj tvari koje ima učinke u liječenju raka.

Znanstvenik Gautam Sethi s australskog sveučilišta Curtin kaže kako je većina bolesti, uključujući karcinome, izazvana poremećajima različitih gena.

On kaže kako je u liječenju raka važno korištenje tvari koje ciljaju na različite mutirane gene a kurkuma može utjecati na takve gene.

Prof Sethi kaže da se kurkuma pokazala korisnom kod liječenja multiplog mijeloma te raka gušterače, no s druge strane, nije se pokazala osobito učinkovita kod raka dojke.

Prema Sethiju kurkuma nije toksična u visokim dozama i jedina mu je poznata nuspojava opasnost od krvarenja.

On savjetuje i da se kurkuma koristi u svakodnevnoj prehrani primjerice u kombinaciji s paprom koji pojačava njezinu iskoristivost, prenosi Narod.hr.