milan kujundžić josipović milanović

Predsjednički kandidat Milan Kujundžić izjavio je u subotu da je mogući rok za prvi krug predsjedničkih izbora 11. siječnja 2015. neustavan, te će, ako Vlada raspiše izbore na taj datum, podnijeti Ustavnu tužbu i zatražiti ustavnost Vladine odluke o izborima na taj datum.

“Ako Vlada raspiše izbore s prvim krugom 11. siječnja 2015., bit će to najgora povreda Zakona i Ustava od stvaranja Republike Hrvatske. Osobno, kao i hrvatska javnost očekujem i zahtijevam od premijera Zoran Milanovića da ne popusti pritiscima te da odustane od ovakve odluke koja neće baciti sjenu samo na predsjedničke izbore, već i na ukupnu ocjenu demokracije u Hrvata”, istaknuo je Kujundžić na konferenciji za novinare.

Naglasivši kako predsjednički izbori moraju biti u skladu sa zakonom, Kujundžić je rekao da 4. siječanj 2015. može biti najkasniji rok za prvi krug izbora.

Podsjeća kako je Ivo Josipović na dužnost predsjednika Republike inauguriran 18. veljače 2010., te smatra da bi novi hrvatski predsjednik morao biti poznat najkasnije do 19. siječnja.

>>> Umirovljeni generali: Ne podupiremo Kolindu

Kujundžić kaže kako je to datum do kojeg se, temeljem članka 3. Zakona o izboru predsjednika, moraju obaviti izbori za predsjednika (uključujući i drugi krug).

Prošli predsjednički izbori, na kojima je pobijedio Josipović održani su – prvi krug 27. prosinca 2009., a drugi krug 10. siječnja 2010.

Milan Kujundžić poručio je premijeru Milanoviću i predsjedniku Josipoviću da se ne smiju igrati i uvesti zemlju u Ustavnu krizu.

“Uvesti Hrvatsku u Ustavnu krizu značilo bi ukinuti Ustav, ukinuti demokraciju te možda aklamacijom potvrditi Ivu Josipovića za još jedan mandat”, rekao je Kujundžić.

Smatra da će Milanović shvatiti ozbiljnost situacije, a ako nema koga drugog, kaže Kujundžić, “neka konzultira profesora s Pravnog fakulteta Ivu Josipovića smije li se kršiti zakon i Ustav”.

Na novinarsko pitanje koji bi datum odgovarao biračima i njemu, Kujundžić je rekao da, kada je rječ o biračima, onda bi bilo najbolje da su predsjednički i parlamentarni izbori bili jučer.

“Jer ova agonija, a vidjeli ste ocjenu Europske komisije o Hrvatskoj, čekanje bilo kojeg dana je izgubljeno vrijeme i daljnje siromašenje naroda i države. Što prije, to bolje”, istaknuo je.

Kujundžić smatra da se određivanjem neustavnih rokova želi predsjednik Republike izabrati na neustavan način.

“Možda i misle takvim krizama kupovati vrijeme i eventualne kvazimandate”, procijenio je.

Upitan zašto na mogući rok predsjedničkih izbora 11. siječnja ne reagira i predsjednik Josipović koji je ustavni stručnjak, Kujundžić je odgovorio kako je Josipović zapravo konstruktor i tvorac ovog posrnulog SDP-a, premijera i Vlade.

“On to diktira radeći kalkulacije u svoju korist. Bojim se da to radi s predumišljajem, a pravnici znaju da je puno teži delikt ako se nešto napravi s predumišljajem nego na neki drugi način. Sa znanjem i predumišljajem on to radi i morat će odgovoriti hrvatskom narodu zašto to radi”, kazao je Kujundžić.

Na novinarski upit kako komentira činjenicu da je Izborni stožer HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović u iznajmljenim prostorima Matice hrvatske, po čijem je Statutu u njezinim prostorijama zabranjena stranačka promidžba te smatra li taj odabir neprimjerenim – Kujundžić je rekao da je za osudu sve što se kosi sa zakonom i statutarnim odredbama.

“Vjerujem da će to ispraviti. Možda to Grabar Kitarović nije znala, jer brojne stvari ona ne zna pa se onda čudi i ispravlja se nakon nekoliko dana ili tjedana”, dodao je.