Kremlj je u četvrtak objavio da želi “osloboditi” dijelove istočne i južne Ukrajine koje je anektirao.

No Kremlj još nije u cijelosti definirao ciljeve svoje vojne kampanje i čini se da je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odredio granicu kad je riječ o ukrajinskom teritoriju koji planira integrirati, piše Reuters.

Moskva je proglasila aneksiju četiriju ukrajinskih pokrajina – Donecka, Luhanska, Zaporižja i Hersona, pošto je u rujnu održala tzv. referendume koji su Kijev, zapad i većina zemalja članica UN-a odbacili kao lažne i nezakonite.

Nijedna od tih pokrajina nije u cijelosti pod ruskom kontrolom i Moskva nije jasno rekla u kojoj ih mjeri anektira.

Na pitanje planira li Rusija integrirati još teritorija osim tih četiriju regija, Peskov je u četvrtak rekao: “O tome nema ni govora. Barem se u tom smislu ne govori. Ali ipak predstoji puno posla da se oslobodi teritorije; u nizu novih regija Ruske Federacije postoje okupirani teritoriji koji moraju biti oslobođeni”.

“Mislim na dio Donjecke Republike, kao i ono što je postalo dijelom Ruske Federacije, a tada su to ponovno okupirale ukrajinske postrojbe”.

Ukrajina je istisnula ruske snage iz manjeg dijela Luhanske oblasti, a prošli mjesec ruska se vojska povukla iz svih dijelova Hersonske oblasti koje je kontrolirala na zapadnoj obali Dnjepra, uključujući glavni grad te pokrajine Herson.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT