Ivo Josipović

Sudeći prema „izvorima bliskim Vladi“, kako je to jučer objavila Hina, predsjednički izbori u Republici Hrvatskoj trebali bi se održati 11. siječnja iduće godine. Izbor datuma, jasno je valjda i najvećim političkim analfabetima, očito ima samo jedan cilj – izbornu kampanju učiniti tek pukom formom. Razdoblje od tri tjedna predviđeno za izbornu kampanju (s početkom 21. prosinca) time se u stvari skraćuje na samo tjedan dana obzirom da smo svi svjesni činjenice, počevši od onih koji su donijeli ovakvu odluku, kako se tijekom božićnih blagdana i novogodišnjih praznika nitko neće zamarati s takvim „glupostima“ kao što su „neki“ predsjednički izbori čime se na jednostavan i bezbolan način osigurava očuvanje postojećeg stanja.

Kome takav razvoj događaja ide u prilog još je jasnije. Kandidatu koji je početkom listopada izjavljivao „kako mu odgovara svaki datum za predsjedničke izbore“, a, dodao bih, ponajviše onaj koji će kampanju učiniti najmanje prisutnom kako u medijima tako i u svijesti ljudi. Kandidatu koji svjestan bezbojnosti i svoje osobe i svoga nastupa javna sučeljavanja pokušava svesti na najmanju moguću mjeru i pritom se, kako to pokazuje (neslužbeni) izbor voditeljice sučeljavanja predsjedničkih kandidata na HTV-u, dodatno osigurati od neugodnih pitanja manje „pouzdanih“ voditelja ili odveć „nasrtljivih“ protukandidata. Očekivati kako će Daniela Trbović nepristrano voditi tu emisiju bilo bi otprilike jednako očekivanju kako će Dejan Jović promijeniti svoj stav o uzrocima raspada Jugoslavije. Sjećamo se kako je dotična voditeljica tijekom „lociranja“ generala Gotovine na postavljeno pitanje da li bi ga prijavila kada bi znala gdje se skriva odgovorila potvrdno uz obrazloženje: „Nismo se borili da bi netko bio iznad zakona.“ Načelo kojeg se mnogi u našem društvu drže samo kada je u pitanju ona „druga“ strana.

Iako od ove Vlade nitko nije niti očekivao nepristranu odluku, odluku koja ne bi išla u prilog njezinu favoritu, isto kao što nitko nije niti očekivao da će ova Vlada imati obzira prema vjerskim osjećajima građana ove zemlje – od kojih se, smetalo to nekome ili ne, njih 86,28% izjasnilo katolicima i zbog čega bi bilo korektno ne stavljati izbornu kampanju u vrijeme božićnih blagdana – ova je odluka pokazala kako su, na žalost, ovi današnji „socijaldemokrati“, kao pravi nekadašnji pioniri svoga maršala zadržali njegov smisao za vladavinu prava sažet u znamenitoj izjavi: „Drugovi ima sudija koji se drže zakona kao pijani plota“. Vlada Zorana Milanovića ovom je odlukom pokazala kako je zbog uskih stranačkih interesa spremna ne samo grubo kršiti Zakon o izboru Predsjednika Republike Hrvatske već, ako treba, i sam Ustav Republike Hrvatske i tako izazvati ustavnu krizu. Naime, prema čl. 3. Zakona o izboru Predsjednika Republike Hrvatske, odnosno prema čl. 94. Ustava Republike Hrvatske, ti se izbori moraju održati „u roku koji omogućava da se oni obave najmanje 30 dana, a najviše 60 dana prije isteka mandata.“ Kako je predsjednička inauguracija Ive Josipovića održana 18. veljače 2010. godine to znači da bi predsjednički izbori odnosno, točnije rečeno, njihov drugi krug izbora trebao biti održan najkasnije 19. siječnja, a nikako 25. siječnja kako to proizlazi iz ove Vladine odluke.

Nakon bezobzirnog izigravanja zakona u slučaju Perković – Mustač krajem prošle godina ova je koalicijska Vlada predvođena SDP-om ovom odlukom i još grubljim kršenjem zakona (i Ustava!!!) još jednom pokazala svoje pravo lice, lice nereformiranih komunista koji, koliko se god pozivali na demokraciju, ne mogu pobjeći od samih sebe, gazeći po potrebi ono što predstavlja sam temelj demokracije – vladavinu zakona. Ne sumnjam pritom kako će izgovor za ovu svoju odluku u Vladi pokušati naći u obrazloženju kako „prilagođavanje“ datuma izbora nije ništa neobično u demokratskom svijetu, kako su to činile i prethodne Vlade itd. Naravno izgovori se uvijek mogu pronaći. Međutim ako se želi graditi istinska demokracija onda ovakvih jeftinih i politikantskih manipulacija ne bi smjelo biti, već bi se po uzoru na SAD – gdje se predsjednički izbori još od 1845. godine održavaju svakog utorka između 2. i 8. studenog – trebao utvrditi točan termin održavanja predsjedničkih izbora koji se ne bi mijenjao ni zbog čijih potreba.

A naš Predsjednik-pravnik, u čiju je korist ovaj datum izbora i određen, zasigurno će pilatovski oprati ruke od svega pozivajući se na zakonsku odredbu prema kojoj predsjedničke izbora ionako raspisuje Vlada i kako on s time nema nikakve veze iako bi, kao pravnik, štošta toga trebao reći. Njegova kritika te protuustavne odluke predstavljala bi, na žalost, pravo iznenađenje iako bi si time priskrbio barem mrvicu vjerodostojnosti i djelom potvrdio stav naklonjene mu gore spomenute tv-voditeljice kako se „nismo borili da bi netko bio iznad zakona.“ No, umjesto toga on će vjerojatnije poput Shakespearovog Richarada III. koji je bio spreman mijenjati Kraljevstvo za konja mijenjati Ustav za predsjedničku fotelju.

Autor: dr. sc. Ante Birin