morski pas kitopsina pula

Istarski ribar Mario Ligović snimio je u petak u ližnjanskom akvatoriju prilično rijedak prizor – golemog morskog psa koji može narasti desetak metara u dužinu.

Portal Regional Express prenio je Ligovićeve opise prema kojima se ‘morski neznanac’, kojeg tada još nije mogao identificirati, ‘kretao vrlo sporo’. ‘Nikada nisam vidio takvo što’, rekao je ribar.

Iz snimaka i videozapisa u početku nije bilo jasno kakvu je to golemu morsku životinju zabilježio Ligović, međutim, istarskim glasilima proširila se informacija da je riječ o kitopsini.

Kitopsine su najveće ribe svijeta koje spadaju u morske pse. Iako veličinom djeluju zastrašujuće, potpuno su bezopasne za ljude jer se hrane planktonima, mikroskopskim biljkama i životinjama. Najveća ikada izmjerena bila je duga 12,65 metara. Žive vrlo dugo, čak i do 70 godina uglavnom u tropskim vodama oceana.

No dr. sc. Branko Dragičević iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu za tportal je objasnio da je ovdje ipak gotovo sigurno riječ o golemoj psini (Cetorhinus Maximus) koja je drugi po veličini morski pas na svijetu, piše tportal. Kao i kitopsina hrani se planktonskim organizmima, a u Jadranu nije tako neuobičajena kao kitopsina. Ova se riba seli svim oceanima, a u Jadran obično dolazi u ovo doba. Najčešće se viđa u travnju i svibnju.

‘Vidjeti kitopisnu u Jadranu bilo bi ravno ravno čudu; do sada nije nikada viđene’, rekao je Dragičević.

Golema psina je dugo bila komercijalno važna kao izvor ljudske hrane, stočne hrane i za dobivanje ulja. Nažalost, prekomjerni izlov doveo je do nestanka nekih populacija, a drugima je potrebna zaštita.

Ligović je veliku životinju uspio zabilježiti videosnimkom koji je objavljen na YouTubeu.