kvalifikacije sp svjetsko prvenstvo 2018. niko kovač

U subotu u Sankt Peterburgu hrvatska nogometna reprezentacija saznat će protivnike u kvalifikacijama za SP koji će se 2018. godine održati u Rusiji, a Francuska i Švedska bili bi najgori mogući protivnici…

Hrvatska nogometna reprezentacija s lakoćom grabi prema plasmanu na Euro 2016. godine, no plasirati se na Svjetsko prvenstvo dvije godine kasnije neće biti tako jednostavno. Gotovo duplo manje europskih reprezentacija bit će na ovoj velikoj smotri i bit će potrebno prvo mjesto u skupini za izravni prolazak, dok će drugo voditi u neizvjesni baraž.

Olakotna okolnost je što su naši u prvoj jakosnoj skupini, zajedno s Njemačkom, Belgijom, Nizozemskom, Portugalom, Rumunjskom, Engleskom, Walesom i Španjolskom. No, u ždrijebu je još mnogo potencijalnih ‘mina’, od kojih izdvajamo dvije najgore.

U drugoj jakosnoj grupi najgore bi bilo izvući Francusku koja je pokazala na prošlom SP-u da se vraća u svjetski vrh. ‘Galski pijetlovi’ su u velikom naletu, imaju pregršt talenata i dobro posloženu ekipu na svim pozicijama, a kad još stasaju Lyonovi klinci Lacazette i Fekir, svi će s njima imati posla, čak i oni najbolji. Hrvatska ima lijepa sjećanja na francuskom tlu, ali ne i u okršajima s njihovom reprezentacijom.

U trećoj jakosnoj skupini ističe se Švedska kao noćna mora od ždrijeba. Zlatan Ibrahimović još će biti opasan sljedećih godina, a tu je još pregršt sjajnih mladih igrača koji dolaze. Švedska U-21 reprezentacija osvojila je nedavno Europsko prvenstvo i spremna je dokazati se na velikoj sceni. Zadnji put pobijedili su nas Šveđani s lakoćom, revanš nam još neko vrijeme nije nužan.

U ostalim jakosnim grupama nema ekipa s kojima naši ne bi mogli igrati, ali reprezentacije poput Turske, Irske ili Crne Gore uvijek je dobro izbjeći.

Ždrijeb će biti održan u Konstantinovoj palači, a svečanost će započeti u 17 sati po hrvatskom vremenu. Osim razvrstavanja europskih reprezentacija u kvalifikacijske skupine, bit će održan i ždrijeb kvalifikacija Afričke konfederacije, Konfederacije Sjeverne i Srednje Amerike te Kariba, Južnoameričke konfederacije i Oceanijske konfederacije. Jedino neće biti ždrijeba za Azijsku konfederaciju, čije su članice već započele kvalifikacijski ciklus.

Skupine nositelja europskih kvalifikacija za SP 2018.

Skupina 1: HRVATSKA, Njemačka, Belgija, Nizozemska, Portugal, Rumunjska, Engleska, Wales, Španjolska

Skupina 2: Slovačka, Austrija, Italija, Švicarska, Češka, Francuska, Island, Danska, Bosna i Hercegovina

Skupina 3: Ukrajina, Škotska, Poljska, Mađarska, Švedska, Albanija, Sj. Irska, Srbija, Grčka

Skupina 4: Turska, Slovenija, Izrael, Irska, Norveška, Bugarska, Farski Otoci, Crna Gora, Estonija

Skupina 5: Cipar, Latvija, Armenija, Finska, Bjelorusija, Makedonija, Azerbajdžan, Litva, Moldavija

Skupina 6: Kazahstan, Luksemburg, Lihtenštajn, Gruzija, Malta, San Marino, Andora

Izvor: tportal