kolinda grabar kitarović jasenovac bleiburg

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u otvorenom je pismu izrazila svoju podršku Borisu Jokiću i članovima ekspertne radne skupine, koje je pozvala da ne odustaju od reforme kurikuluma, a ministra Predraga Šustara pozvala je da što prije omogući nastavak pripreme kurikularne reforme i njezinu provedbu.

“Nadasve važnom pitanju obrazovanja ne pristupam samo kao Predsjednica Republike; o njemu svakog dana promišljam i s njim sam svakim danom suočena kao majka dvoje školske djece. I kao majka najbolje mogu vidjeti koliko je važno da djeca uče za život, a ne samo za ocjene. Ako je obrazovanje budućnost, ima li išta važnije od dobre budućnosti?”, pita se Grabar-Kitarović u otvorenom pismu.

“Stoga nedvosmisleno treba ustvrditi: kurikularnu reformu potrebno je nastaviti pripremati i provesti. To je utoliko važnije što je Stručna skupina za njezinu pripremu na čelu s dr. sc. Borisom Jokićem do sada učinila velik posao. Taj napor s pravom uživa poštovanje velikog dijela hrvatske javnosti. I stručna javnost daje potrebi kurikularne reforme nepodijeljenu potporu.”

Predsjednica je u pismu istaknula kako je ostavka stručne skupine posve razumljiva kao sredstvo da se od kurikularne reforme otklone politikantski pritisci, no i kako je neprihvatljivo da se ostavka koristi za nove politikanske svrhe.

“Nužno je podsjetiti pritom na potrebu da kurikularna reforma u svojoj konačnici mora, s jedne strane, biti izraz hrvatske kulturno-prosvjetne baštine i njezinih stožernih nacionalnih vrijednosti, dok, s druge, mora inovativno odgovoriti suvremenim i predvidivim potrebama razvoja hrvatskoga društva na svim područjima. Imajući sve spomenuto u vidu, potpora nastavku kurikularne reforme koja dolazi kako od stručne skupine i njezina voditelja dr. Jokića, sada u ostavci, tako i od resornog Ministarstva upućuje na to da imamo potrebnu sinergiju volje da se ona nastavi željenom dinamikom. Očekujem stoga od svih njezinih dosadašnjih i budućih dionika, kao i od cijele javnosti, krajnje ozbiljan i konstruktivan pristup javnoj raspravi i daljim koracima njezina dovršenja te eksperimentalne i konačne, cjelovite provedbe. U tome smislu treba izraziti zahvalnost dr. Jokiću i njegovu timu na dosadašnjem doprinosu. Demokratski izražena potpora njihovu radu utoliko je dobrodošla i ja joj se pridružujem, no unaprijed, kao što su i oni učinili, otklanjajući bilo kakve politikantske manipulacije, s koje god strane one eventualno dolazile. No, isto tako, imam potrebu pozvati stručnu skupinu da nastavi posao.

Najlakše je odustati. No, vi na to nemate pravo jer nijedan razlog ne može biti dovoljno snažan u odnosu na budućnost naše djece”, stoji u pismu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Osim što je podržala reformu čija je provedba proteklog tjedna ponovo dovedena u pitanje zbog najave odlaska ekspertne stručne radne skupine, Predsjednica je dala podršku reformskoj metodologiji i ciljevima, ali i stručnoj skupini na čelu s Borisom Jokićem, pozivajući ga da nastavi s radom.

Izvor: Sloboda.hr/Maxportal
Foto: fah