miroslav-klose-2010-9-7-17-40-36

Postigavši pogodak u polufinalnom susretu protiv Brazila, napadač njemačke reprezentacije Miroslav Klose prestigao je Brazilca Ronalda na vrhu ljestvice najboljih strijelaca u povijesti svjetskih prvenstva. Kloseu je to drugi pogodak na ovom prvenstvu pa sada ima 16 pogodaka, a legendarni Brazilac u karijeri je postigao 15 pogodaka.

Klose je u svojem debitantskom nastupu na Svjetskom prvenstvu 2002. u Južnoj Koreji postigao hat-trick, a sva je tri svoja pogotka u pobjedi protiv Saudijske Arabije od 8:0 postigao glavom. To prvenstvo Klose je zaključio s pet pogodaka, svih pet glavom, a Njemačka je stigla do finala.

Četiri godine potom, na prvenstvu kojemu je Njemačka bila domaćin, Klose je ponovno postigao pet pogodaka, a to mu je bilo dovoljno da ponese naslov najboljeg strijelca natjecanja. No, Njemačka je zaustavljena u polufinalu i na kraju zauzela treće mjesto. Na posljednjem SP-u, u JAR-u 2010. Njemačka je ponovno bila treća, a Klose je postigao četiri pogotka. Postigavši pogodak protiv Gane na ovom prvenstvu Klose je dostigao Ronalda i prestigao Gerda Müllera, koji je također postigao 14 pogodaka na svjetskim prvenstvima.

Četvrto mjesto na listi svih vremena zauzima Francuz Just Fontaine, a on je svih svojih 13 pogodaka postigao na istom natjecanju, Svjetskom prvenstvu 1958. u Švedskoj na kojemu je Francuska bila treća. Kralj nogometa Pele, koji je nastupio na četiri svjetska prvenstva i osvojio tri naslova prvaka, s 12 pogodaka zauzima peto mjesto na vječnoj ljestvici.

Najbolji strijelci u povijesti SP-a:

16 – Miroslav Klose (Njemačka)
15 – Ronaldo (Brazil),
14 – Gerd Müller (Njemačka)
13 – Just Fontaine (Francuska)
12 – Pele (Brazil)
11 – Jürgen Klinsmann (Njemačka), Sandor Kocsis (Mađarska)
10 – Gabriel Batistuta (Argentina), Gary Lineker (Engleska), Helmut Rahn (Njemačka), Teofilo Cubillas (Peru), Grzegorz Lato (Poljska)…

Izvor: HRT
Foto: sulekha.com