kina

Kineska vlast donijela je novi zakon kojim će se dodatno zabraniti kritiziranje komunističke vlasti, uključujući sve što se protivi „nacionalnoj časti“, „remeti ekonomski i društveni poredak“, ili pokušava „svrgnuti socijalistički sustav“.

Novi zakon također zabranjuje anonimno surfanje internetom, zahtjevajući od tvrtki da verificiraju podatke svojih korisnika.

„Ovaj opasan zakon naređuje internet poslužiteljima da budu de facto agenti države, zahtjevajući od njih cenzuriranje i prosljeđivanje osobnih podataka korisnika“, izjavio je Patrick Poon iz kineskog Amnesty Internationala.

Trenutno korisnicima interneta u Kini prijeti do tri godine zatvora za pisanje „klevetničkih objava“, koje je objavljene više od 500 puta ili pogledane preko 5.000 puta.

U kolovozu prošle godine, kineska policija uhitila je oko 15.000 građana zbog „internet zločina“ tijekom operacije nazvane „Čišćenje interneta“.

Stranice koje su objavljivale „ilegalne i štetne informacije“, kao i one koje su reklamirale pornografiju, kockanje i oružje, su ugašene, a njihovi vlasnici uhićeni.

U svibnju 2014. godine, novinar Xiang Nanfu uhićen je zbog članaka o problemima sa ljudskim pravima u Kini. Kineska vlada navela je „ozbiljnu štetu imidžu zemlje“ kao razlog za uhićenje.

Izvor: Sloboda.hr/Tribun.hr/Breitbart