Dragan

Optuženik za ratne zločine u Hrvatskoj Dragan Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan, zatražio je od službenog Beograda pomoć kako ga Australija ne bi izručila Zagrebu.

Ne mogu shvatiti da me je Srbija otpisala. Ubit će me u Hrvatskoj ako mi ne pomognete, citiraju Večernje novosti izjavu Vasiljkovića za kojeg ovaj list piše da je srpski politički zatvorenik u Australiji.

Izjavio je kako se boji da će ga u Hrvatskoj ubiti. Vasiljković je optužen za mučenje i ubijanje ratnih zarobljenika te napade na civile tijekom 1991. i 92. Nakon što je uhićen u Perthu 2006., australska je vlada, poslije višegodišnje pravne konfuzije, donijela odluku o izručenju Hrvatskoj. Čeka se još odgovor na žalbu Vrhovnom sudu.

Poslije nagovještaja da će uskoro biti izručen Hrvatskoj, Vasiljković je za beogradski list iz zatvora Parklea poručio kako dane provodi u teškoj neizvjesnosti, prenosi HRT.

Visoki dužnosnici Srbije su me ohrabrivali da izdržim zatvor, da će mi pomoći. Obećali su mi to. Zato i očekujem pomoć od ministra (Ivice) Dačića, s kojim sam razgovarao, od vlade Srbije, od našeg veleposlanstva, od srpskog naroda. Da me ne pošalju u Hrvatsku, gdje će me sigurno ubiti, rekao je Vasiljković za Večernje novosti.

Prema njegovim riječima, veleposlanstvo Srbije u Canberi i generalni konzulat Srbije u Sidneyu mu ne prenose nikakve poruke iz vlade Srbije, jer ih nema.

Na sve žalbe Vasiljkovića i njegovih odvjetnika australsko pravosuđe je odgovorilo negativno.

Vasiljkovićev prijatelj Vojislav Ilić tvrdi da je Australija na suđenje potrošila dva milijuna dolara i da su to platili porezni obveznici.