dallas

Četiri su policajca ubijena, a sedmorica ranjena u Dallasu na prosvjedu protiv policijskog ubojstva dvojice Afroamerikanaca u posljednja dva dana, u jednoj od najgorih pucnjava na policiju u američkoj povijesti.

Zasad su uhićene dvije osobe, a još traje okršaj policajaca s naoružanim muškarcem koji se sklonio u garažu.

Šef lokalne policije David Brown rekao je na konferenciji za novinare da su na jedanaest policajaca pucala dvojica snajperista s povišenih položaja u, čini se, koordiniranom napadu.

Trojica su ubijena na licu mjesta, a jedan je kasnije preminuo u bolnici. Još najmanje jedan policajac je na operaciji, rekao je Brown i dodao da su neki upucani u leđa.

Jedan osumnjičeni je uhićen, a pirotehničari pregledavaju sumnjivi paket pronađen blizu mjesta događaja. Još jedna sumnjiva osoba se predala, objavila je policija, no o njoj ne govori kao o drugom snajperistu.

Brown je rekao da motivi napada još nisu otkriveni.

“Ostvarila se naša najgora noćna mora”, rekao je Mike Rawlings, gradonačelnik grada Texasa. “Ovo su teški trenuci za Dallas”, dodao je.

Na televizijskim snimkama vide se jake sigurnosne snage i policajci koji traže zaklon iza parkiranih automobila.

Do napada je došlo na mirnom prosvjedu protiv policijske brutalnosti prema crnačkoj zajednici, nakon što su u razmaku od dva dana policajci ubili dvojicu Afroamerikanaca u američkim saveznim državama Minnesoti i Louisiani.

Ubojstvo Philanda Castilea nakon što ga je zaustavila policija u srijedu u Falcon Heightsu u Minnesoti, te ubojstvo Altona Sterlinga dva dana ranije ispred trgovine mješovitom robom u Baton Rougeu u Louisiani, posljednji su u nizu incidenata s policijom i vatrenim oružjem koji su doveli do prosvjeda i poziva za promjenu načina ophođenja policijskih službenika s crnačkom zajednicom.

“Naše misli i molitve su s policajcima Dallasa i ubijenima ove večeri”, priopćio je guverner Greg Abbot.

Američki predsjednik Barack Obama opisao je ubojstva dvojice crnaca kao tragedije i pozvao Ameriku da se nužno suoči s “pojavama rasnih predrasuda” u policijskim redovima.

“Tu nije riječ o izoliranim incidentima. Oni ukazuju na šire probleme unutar našeg pravosudnog sustava”, ocijenio je Obama.

Policijska sila protiv Afroamerikanaca u gradu Fergusonu u Missouriju, preko Baltimorea do New Yorka pokrenula je u posljednje dvije godine povremene i ponekad nasilne prosvjede te dovela do pojave pokreta “Životi crnaca su važni”.

Izvor: Sloboda.hr/Hina
Foto: Twitter