pušenje cigarete pušači

Smješteno u planinama središnje Indonezije, Bone-Bone izgleda kao i svako drugo selo, ali uz jednu iznimku – pušenje je potpuno zabranjeno.

“Hvala vam što ne pušite”, “Recite ne cigaretama”, natpisi su koji stoje na ulazu u selu na otoku Sulawesiju. Bone-Bone je prvo mjesto u Indoneziji, zemlji s najvišom stopom pušača na svijetu, koje je potpuno zabranilo duhan.

“Uživajte u krajobrazu i svježem zraku”, preporučuje drugi seoski natpis.

U tom selu s 800 stanovnika pušenje je zabranjeno prije deset godina.

Promjena nije došla preko noći. Godine 2000. zabranjena je prodaja cigareta u selu. Tri godine poslije zabranjeno je pušenje na javnim mjestima, a 2006. i u domaćinstvima.

Sankcije prekršiteljima uglavnom su se odnosile na javne radove, poput čišćenja sela i lokalne džamije.

Većina, poput Amira, mjesnog kovača i oca devetero djece, zadovoljna je. On je pušio dvije kutije cigareta dnevno.

“Sada mogu uštedjeti, platiti školovanje svojoj djeci”, kaže Amir.

Odluku o zabrani donio je seoski poglavica Muhammad Idris, a nakon njega još deset sela na Sulawesiju uvelo je istu mjeru.

No za Indoneziju u cjelini to su marginalni potezi. U zemlji puši dvije trećine muškaraca, po podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) najviše u svijetu. Bolesti povezane s pušenjem ubiju oko 200 tisuća stanovnika godišnje.

Cigarete su vrlo jeftine, kutija lokalnih brendova stoji manje od eura. Oglašavanje je široko rasprostranjeno, a država se ne trudi provesti mjere za suzbijanje te štetne navike.

Štoviše, Indonezija je jedina zemlja jugoistočne Azije koja nije ratificirala konvenciju WHO-a o kontroli pušenja. Industrija duhana vrlo je moćna. Savez proizvođača duhana broji dva milijuna članova i tvrdi da je duhan ekonomski i tradicijski za Indoneziju vrlo važan.

(Hina)