Povodom ostavke Lovre Kuščevića na mjestu ministra uprave, poznati istarski političar Damir Kajin na svom je Facebooku komentirao da Kuščević nije ni do gležnja političarima u Istri, kada je u pitanju stjecanje nekretnina.

“Kupovanje javnog pa pretvaranje u privatno. To je gotovo modus operandi većina istarskih dužnosnika. Međutim, da u Istri netko da ostavku i zbog deset puta gorih stvari je nezamislivo.

U Istri imamo 50-70-90 Kuščevića kojima ovaj nije ni do gležnja, a nije da Kuščević nije bio talentiran, ali zbog mladosti nedovoljno iskusan.

Dok se kompletna zakonska regulativa ne promijeni, dok imamo suce koje imamo (čast izuzecima), istarski modus operandi biti će i dalje inspiracija mnogima na razini lokalne vlasti gdje je nezamislivo da dužnosnici dijele sudbinu običnih ljudi. Što će biti sa istarskim Kuščevićima?

Hoće li Miletić i Jakovčić od njih zatražiti ostavku ili će ih Milanović prigrliti kao koalicijskog partnera. Zaključno, sve se zna, ali kao i uvijek, pitanje je političke odluke”, komentirao je Damir Kajin.

“Pitam se, što bi se trebalo dogoditi pa da netko progovori o načinu kako se 50 vodećih IDS-ovaca, pretvarajući javno u privatno, dočepalo državnih nekretnina (imovine) u vrijednosti od 2-3 mil. eura. Uljanik sa gotovo 10 mlrd. kuna štete je samo santa leda…”, dodao je u komentarima Kajin.

Oko 200.000 narko igala se u godinu dana prikupi u Istri

Kajin je komentirao i sadašnje stanje u Istri:

“Posljednjih se dana lokalni medij raspisao o problemu droge u Istri, a naročito u Puli. Očito je situacija izmakla kontroli, jer kao po običaju, u Istri se tek onda o nečemu počinje govoriti. Takav je slučaj sa Uljanikom koji je “propao” u godinu i po dana. 2014. godine javno sam upozoravao o problemu droge u Istri nakon čega je uhićeno 4 inspektora iz odjela za borbu protiv droge koji su po mom dubokom uvjerenju pripadnici drugog ešalona. Do danas se gotovo ništa bitnog nije dogodilo, a problem ovisnosti još je gori, dok je problem nekih istarskih dužnosnika sa narkoticima dramatičan. Osobno me više zabrinjava što je taj slučaj kod maloljetnika u sve većem porastu. Oko 200 000 narko igala se u godinu dana prikupi u Istri. Da li su Skupština Županije i Grad Pula u zadnji 6 godina održali i jednu raspravu posvećenu toj temi? Da li je nakon mene itko o tome progovarao? I dok se šuti o narko ovisnosti naših dužnosnika, dok se šuti o kriminalu u Istri, dok se šuti o namještenim sudskim procesima, dok šutimo o medijskim neslobodama u Istri, Istri može biti samo gore, a ne bolje.
Pitam se, da li hrvatski pravni sustav funkcionira u Istri, ili vrijedi ona iz doba Sanadera „Ti do Učke, a ja od Učke“? Mojim eventualnim ozbiljnijim političkim angažmanom ponovno ću otvorit slučajeve sumnjivih smrti mladih istarskih djelatnika o kojim nitko u Istri ne govori. Cijela Pula danas priča i o smrti maturantice koja je nedavo preminula. Od čega? Zaključno, po tko zna koji put citiram prof. Sakomana: ‘Što je lokalna sredina korumpiranija, to je problem droge u toj sredini veći’.”

Izvor: Sloboda.hr