štromar, hns, za dom spremni, idsFoto: fah

HDZ-ov koalicijski partner oglasio se o IDS-ovom prijedlogu izmjena i dopuna Kaznenog zakona po kojemu bi se zbog “Za dom spremni” išlo u zatvor.

Oni u svojem priopćenju koje su poslali medijima navode sljedeće:

“Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati podržat će svaku inicijativu kojom bi se zabranilo korištenje fašističkih simbola kao i ustaškog pozdrava ‘za dom spremni’, pa tako i IDS-ov prijedlog za izmjenama i dopunama Kaznenog zakona. Ipak, smatramo da o visini kazne svoj stav moraju dati pravni stručnjaci.

Baš kao i nebrojeno puta do sada ponavljamo da ustaškoj ikonografiji nema mjesta u hrvatskom javnom prostoru. Još jednom izražavamo svoj više puta izrečeni stav da taj pozdrav nije izraz domoljublja, nego sramota za našu zemlju. Žalosno je da je hrabrost poginulih branitelja za slobodnu i demokratsku Hrvatsku gurnuta u drugi plan zbog pojedinaca kojima su slogani važniji od žrtve poginulih za slobodu nam Hrvatsku.

Drago nam je da je pozdrav ‘za dom spremni’ neprihvatljiv i za premijera Andreja Plenkovića te da će se zakonom koji predlaže Vlada RH o zabrani isticanja simbola totalitarnih režima konačno trajno riješiti problem koji već mjesecima opterećuje hrvatski javni prostor.

Pravo je vrijeme da izađemo iz ideoloških rovova i stavimo fokus na reformu obrazovanja koja je ionako predugo na čekanju”, navodi HNS u svojem priopćenju.

Izvor: Sloboda.hr