Ramzan Kadirov, autokratski čelnik ruske regije Čečenije, u razgovoru emitiranom u ponedjeljak rekao je da će Rusija do kraja godine postići svoje ciljeve u Ukrajini te da bi bila greška pregovarati s predsjednikom Volodimirom Zelenskijem

Snage Kadirova igraju istaknutu ulogu u ratu u Ukrajini, a on je sklopio neformalni savez sa sve istaknutijim šefom paravojne skupine Wagner Jevgenijem Prigožinom i drugim nacionalistima koji podržavaju rat. 

U intervjuu emitiranom na glavnom državnom kanalu Rossiya-1, kazao je da Rusija ima snage zauzeti glavni grad Kijev, iz kojeg je protjerana u prvim tjednima rata  te da mora osvojiti i drugi najveći ukrajinski grad Harkiv i glavnu luku Odesu.

“Vjerujem da ćemo do kraja godine 100 posto izvršiti zadatak koji nam je danas postavljen”, rekao je Kadirov koji je još početkom prošle godine predviđao brzi pad Ukrajine.  

Kadirov je novinarki Olgi Skabejevoj, voditeljici proratne emisije, rekao i da bi “bilo pogrešno” sjesti “za pregovarački stol sa Zelenskijim”.

Kadirov je bivši čečenski separatistički borac koji je promijenio stranu kasnih devedesetih, pridruživši se proruskoj administraciji u nemirnoj regiji Kavkaza. 

Njegovog su oca 2004. ubili militanti koji su se zalagali za neovisnost, a ruski predsjednik Vladimir Putin osobno ga je postavio za čelnika Čečenije 2007. godine, nakon što je vodio krvavi rat protiv te regije. 

Izvor: Sloboda.hr/hina

foto: screenshot Telegram