stjepan mesić ured bivšeg predsjednika ivo josipović stipe mesić

Potporu SDP-ovom predsjedničkom kandidatu Ivi Josipoviću dao je i Stjepan Mesić, bivši hrvatski predsjednik koji je zbog svojih (ne)djela za vrijeme boravka na Pantovčaku među većinom Hrvata stekao naziv – “predsjednik veleizdajnik”.

“Mislim da je Josipović obavio posao na način na koji je to bilo moguće, jer se nalazimo u financijskoj krizi. Nije učinio ni jednu stratešku pogrešku, dakle, odgovorio je zadatku. Njegove poruke građani razumiju, i ja ih razumijem i mislim da mu treba dati podršku”, izjavio je Mesić novinarima na zagrebačkom Cvjetnom trgu na kojem se susreo s Josipovićem te su potom zajedno popili kavu. Potvrdio je i da je dao potpis potpore Josipovićevoj kandidaturi.

Smatra da je sada po pitanju kandidatura sve jasno, odnosno da su, uz Josipovića, kandidati još samo Kolinda Grabar Kitarović te Milan Kujundžić i ocjenjuje kako ni HDZ-ova kandidatkinja, kao ni kandidat Saveza za Hrvatsku, ne mogu obnašati predsjedničku dužnost.

“Kolinda Grabar Kitarović rekla je otprilike što misli, a time ne može voditi Hrvatsku”, rekao je. Pojasnio je kako joj zamjera zadržavanje radnog mjesta u NATO-u iako se kandidirala za predsjednicu Republike, nedovoljan angažman u NATO-u za hrvatske interese, kao i najavu da će rehabilitirati generale koje je on smijenio zbog političkog angažmana. “Govoriti da si napustio NATO i da se vraćaš zbog ljubavi prema Hrvatskoj, a da bi se na kraju utvrdilo da joj mandat traje i dalje – s time se ne može doći pred građane”, smatra bivši hrvatski predsjednik.

Kaže i kako Grabar Kitarović sve kritizira, na što on uzvraća pitanjem – “A što je ona napravila”? “Jer, kad je bila u vrhu NATO-a, bilo bi dobro da kaže kojim je tvrtkama sugerirala da se jave na neke tendere u NATO. Mi plaćamo veliku kvotu za NATO i što je ona konkretno poduzela da mi dobijemo neku opremu, naoružanje ili uniforme. Dakle, postoje mogućnosti da se na tako dobro plaćenim mjestima može učiniti nešto dobro za Hrvatsku”, ustvrdio je.

>>> Dosta je bilo te sramote zvane – Stjepan Mesić

Dodaje da ga je najava HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje da će rehabilitirati generale koje je on umirovio posebno demotivirala da joj da podršku. Ti su generali, objašnjava Mesić, izašli s “jednom političkom porukom, političkim pamfletom”, a takav čin nepoznat je u drugim članicama NATO-a. “Nema takve zemlje gdje će udruženi generali slati poruku svome zapovjedniku preko medija. To ne postoji.”, kaže Mesić.

“Nisu nečasno otpušteni i ona (Grabar Kitarović) to mora znati – ne može ići s prijedlogom koji je neprovediv”, poručio je te dodao da ga je od davanja podrške Grabar Kitarović demotiviralo i to što “kaže da će udarati šakom o stol”.

Za Kujundžića, pak, ističe da ga ne može podržati jer “priča besmislice”. ”Njega nikad nisam sreo, ali vidim da on mene često spominje. Namjerno ga ne demantiram jer priča besmislice, a za besmislice ne mogu nekog podržati”, rekao je te zaključio – “Dakle, ostaje gospodin Josipović s kojim sam se danas sreo”.