josipović, kolinda

Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednik, sada čelnik stranke Naprijed Hrvatska, u razgovoru za N1 pohvalio je prijedlog bivšeg stranačkog kolege i današnjeg predsjednika SDP-a Davora Bernardića, da predsjednica predloži tri ministra u Vladi.

“Bernardić je krenuo od ispravne detekcije problema u sustavu – predsjednica ima puni legitimitet, izabrana je neposredno, a na praktičnoj razini politike nema ovlasti”, komentirao je Josipović i dodao kako ipak ne podržava Bernardićevo ‘radikalno rješenje’.

“Predsjednica ima ulogu u obrani i sigurnosti u vanjskoj politici i nedefiniranu funkciju usklađivanja rada državnih tijela. Međutim, ima malo praktičnih mehanizama za te funkcije. Susreo sam se s tim problemom i u predloženim izmjenama Ustava; nisam bio za to da se mijenja parlamentarni sustav, to je dominantno opredjeljenje u Europi”, kazao je Josipović.

Tri dosadašnja predsjednika različito djelovali u javnosti, iako su imali iste ovlasti.

“Ne bismo se trebali povesti za tim koliko nam se sviđa ili ne sviđa kako predsjednik obavaljanja dužnosti, kada razmišljam o tome kakvo nam je ustavno uređenje. Bit će boljih i gorih predsjednika”, kazao je Josipović. On navodi kako je on pokrenuo proces pomirenja sa BiH i Srbijom te da je dijelom i njegovom zaslugom Hrvatska je ušla u EU, a osim toga “prisilio” je parlament da donese zakon o nezastarijevanju pretvorbenog kiriminala.

“Predsjednica se odlučila za estradni pristup – reklamira tenisice, pjeva, svira, skače, to je isto njen motivacijski način vođenja politike, ali mnogima se ne sviđa”, smatra Josipović.

Popularnost predsjednika republike pada. Je li sam položaj takav da je predsjednik neutjecajan, upitan je zatim.

“Ima više razloga. I kad sam izgubio izbore bio sam popularniji nego što je predsjednica danas”, kazao je, dodajući da to ovisi o puno čimbenika.

“Predsjednica ima nikad nižu popularnost. To je rezultat načina, neka se sad ne uvrijedi, kako vodi politiku – estradizacija i odsustvo značajne incijative, pa i određeni gafovi, koji su nekad i pretjerano naglašeni, dovode do ozbiljnog ruiniranja popularnosti”, kazao je Josipović. Bilo bi dobro da je popularnija i da ne donosi takve nepopularne odluke kakve donosi premijer. Ogromna su očekivanja od predsjednika, što je rezultat nepoznavanja ovlasti, primjerice, očekuje se da riješi gospodarstvo, što ne može.

Navodi i da često otpor predsjedniku iz Vlade dolazi iz politčkih razloga.

“Predsjednici napuštaju stranku, ali nisu politički lobotomizirani. Ja sam želio socijaldemokratsku politiku, a Grabar Kitarović je htjela narodnjačku, Mesić je bio lijevo, iako sada izlaze neki drugi podatci iz njegove prošlosti. No, on je jako dobro obavljao svoj posao i ostavio je trag. Nadam se da će ga i predsjednica ostaviti”, ocjenuje Josipović.

U kontekstu kritike Predsjednice i njenim nastupima na pozornicama, prisjetimo se kako je bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović silazeći s pozornice nakon održanog govora u Subotici promašio stubu. U pomoć su mu odmah priskočili zaštitari i srbijanski predsjednik. Pogledajte video:


Izvor: Sloboda.hr/N1/Narod.hr