beer-224651

Na ovom popisu pronaći ćete pivske brendove za koje vjerojatno nikada niste niti čuli, ali budite sigurni da se godišnje prodaju u ogromnoj količini, točnije- u milijardama litara! Svaka zemlja ima svoje omiljeno piće, a evo liste najprodavanijih.

Ovi pivski brendovi imaju svoje vjerne kupce zahvaljujući kojima zauzimaju top 10 svjetskog tržišta piva, a najviše ih je, vjerovali ili ne – iz Kine!

1. Snow

snow-beer 1

Kinezi su popili 10,3 milijarde litara piva Snow tokom 2013. godine, zbog čega je ovo pivo postalo najprodavanije na svijetu. Međutim, moguće ga je kupiti samo na kineskom tržištu. Proizvodi ga SABMiller u suradnji s partnerom China Resources Enterprise. Ovaj brend je prošle godine zauzeo 5,3 posto svjetskog tržišta.

2. Tsingtao

tsingtao 2

Pivo Tsingtao postoji još od 1903. godine, a proizvela ga je grupa Nijemaca i Britanaca, koja se nastanila u Kingdau u Kini. Izvoz u SAD počeo je 1972. godine.

Ovo pivo je broj jedan kada je riječ o izvozu kineskih piva. Na domaćem tržištu ima veoma odane kupce.

U Kingdau se svake godine organizira festival piva.

3. Bud Light

bud-light 3

Bud Light je prvo američko pivo koje je našlo svoje mjesto na ovoj listi.

Proizvodi ga Anheuser-Busch InBev. Prošle godine je pokrilo 2,6 posto svjetskog tržišta. Prodali su 5,1 milijardu litara piva.

4. Budweiser

budweiser 4

U Budweiseru smatraju da je njihovo pivo “kralj piva u konzervi”. Prošle godine je zauzelo 2,2 posto svjetskog tržišta, a prodano je 4,4 milijarde litara.

Bratski brend Bud Light je prodavaniji, a kada se uzme u obzir prodaja oba piva u prošloj godini, ta količina iznosi 9,5 milijardi litara, što nije dovoljno da se ni na taj način preuzme prvo mjesto od piva Snow.

5. Skol

skol-pivo 5

Pivo Skol je još jedno pivo kompanije Anheuser-Busch InBev, ali nije posebno popularno u SAD-u.

Ipak, popularno je u Brazilu, a može se naći i u Hong Kongu. U Brazilu je posebno popularno među mladima.

6. Yanjing

yanjing 6

Yanjing je treće kinesko pivo na ovoj listi. Na svojim bocama ima natpis “Službeno državno pivo Kine”.

Obzirom na to da je Kina zemlja s najvećom populacijom, možda i nije iznenađenje da su njena piva dominantna na listi.

7. Heineken

Heineken 7

Heineken postoji već 150 godina, a radi se o nizozemskom pivu iz Amsterdama. Prošle godine je prodano 2,8 milijardi litara piva.

Kompanija sada proizvodi piva Sol, Amstel i Strongbow.

8. Harbin

harbin 8

Harbin je grad koji se nalazi na sjeveroistoku Kine, na granici s Rusijom. Grad je poznat po godišnjem festivalu ledenih skulptura, ali i po pivu Harbin.

Brend je u vlasništvu kompanije Anheuser-Busch InBev, a prošle godine je prodano 2,8 milijardi litara piva. Ovo je četvrto i poslednje kinesko pivo na ovoj listi.

9. Brahma

brahma 9

Brahma je brazilsko pivo koje postoji od 1888. godine i takođe pripada Anheuser-Busch InBev-u. Ono također ima vjerne kupce zbog kojih se i našlo na ovoj listi.

10. Coors Light

Coors Light 10

Američko pivo Molson Coors Brewing zauzima posljednje mjesto na listi 10 najpopularnijih piva na svijetu.

Izvor: (Telegraf.rs/Klix)