islamisti

Vjerski vođa Al-Qaide na Arapskom poluotoku, na koju su se pozivali napadači na francuski tjednik Charlie Hebdo, zaprijetio je novim napadima u videu što ga je objavio američki Centar za praćenje islamističkih stranica na internetu.

Nećete biti sigurni dok se borite protiv Allaha i njegova poslanika, kao i protiv vjernika, izjavio je islamski vjerski dužnosnik Harith Al Nadhari prema transkriptu objavljenu na videu.

On međutim nije rekao da je napad u Parizu izveden u ime Al-Qaide. Vojnici koji štuju Allaha i Njegova poslanika došli su među vas. Oni se ne boje smrti, nego traže mučeništvo u ime Allaha, rekao je govoreći o Cherifu i Saidu Kuachiju, koji su izvršili napad na Charlie Hebdo ubivši 12 ljudi.

U telefonskom pozivu televizijskoj postaji BFMTV, jedan od dvojice napadača na pariški tjednik, Cherif Kouachi, kazao je da ga je u Francusku poslala i da ga financira Al-Qaide u Jemenu.

Mene, Cherifa Kouachija, poslala je al Kaida iz Jemena. Bio sam ondje i financirao me je Anwar al Awlaki, kazao je jedan od dvojice braće i počinitelja krvavog napada, u pozivu iz zgrade u kojoj je zajedno s bratom bio zatvoren s jednim taocem, neposredno prije nego li su se elitne policijske postrojbe obračunale s napadačima, prenosi HRT.

Utjecajni islamist Al Awlaki, koji je regrutirao dobrovoljce za Al-Qaide, ubijen je u rujnu 2011. u napadu bespilotnom letjelicom, dronom. Visoki jemenski sigurnosni izvor ranije je potvrdio za agenciju Reuters da je i Kouachijev brat Said također susreo al Awlakija tijekom boravka u Jemenu 2011.