tom-clancy-640x360

S pravom su ga zvali “kralj špijunskih trilera”. Tom Clancy, koji je nedavno umro u 66. godini, postao je slavan i poznat u svijetu s knjigom “Lov na Crveni oktobar”. Bio je to prvi Clancyev roman prodan u više od pet milijuna primjeraka i od kojeg se 1984. snimio film sa Sean Conneryom u glavnoj ulozi.

Nakon uspjeha prvog romana, knjige su postale sve duže i obogaćene tehničkim detaljima i vojnog žargona – ali nažalost s time i puno lošije. Tek ga je roman “Dugovanje časti” katapultirao opet u središte medija, s razlogom. Clancy je naime u romanu predvidio terorističke napade 11. rujna – ili bolje rečeno – metodu napada. Tako je japanski pilot u “Dugovanje časti”, ravno s avionom uletio u Kaptol glavnog grada Washingtona, nakon što mu je država izgubila trgovačke prepirke s SAD-om.

U najnovijem romanu, koji je izišao prije Božića prošle godine, Clancy opisuje priču ruskog predsjednika Valeri Volodina, vladar korupcijskog režima, koji naredi ulazak vojske u Ukrajinu.

“Volodin si želi uzeti Krim … i on zna: Ako Ukrajina postane član NATO-a, bit će teško dobiti je”, reče jedan od Clancyevih karaktera u priči. Američki predsjednik na to odgovori: “Ima pravo, jer ne postoji nikakav ugovor između Ukranjine i Nato-a. I ako on bude ušao u Krim, bit će teško dobiti Europljane da se bore skupa za Krim.” Kasnije u romanu napada Volodin čak i Estoniju, ali bezuspješno radi interveniranja zapada.

tom clancy 222

Dalo bi se raspravljati o tome jesu li pisci „proroci“ ili ne. Ne bi bio ni prvi, a vjerojatno niti zadnji, jer su kroz prošlost već mnogih pisci predvidjeli što bi se moglo dogoditi u budućnosti, a možda su samo dobro poznavali povijesne okolnosti i političke (ne)prilike pa im nije bilo teško predvidjeti ishod. Jedna od njih je Mary Shelley s romanom “Frankenstein”, u kojem opisuje stvorenje umjetnog čovjeka – ili George Orwell s poznatim romanom “1984” – ili Philip K. Dick, koji je kritično pisao o promjenama tehnološkog napretka na čovjeka.

Je li je Clancy zbilja „predvidio“ događanja današnjice? Kako god ispao odgovor, bilo kod Clancya i ostalih pisaca, na jedno pitanje nisu znali odgovor: kako opet izaći iz tog nereda?

Autor: Mario Trifunović
Foto: Hollowverse.com/cnn.com