jadranski titanik 11


Brod poznat kao “Jadranski Titanik”, koji leži u blizini Rovinja od 1914. godine kada je naletio na minu austrougarske mornarice, prema riječima istraživača pun je blaga, a u olupini je skrivena i državna riznica raspoređena u čak pet sefova!

Nakon iscrpnih analiza, tim hrvatskih istraživača pripremio je projekt o jednoj od najvećih pomorskih tragedija u Jadranu, potonuću broda “Baron Gautsch” 1914. godine, na kojem je poginulo 177 putnika.

Brod poznat kao “Jadranski Titanik“, koji leži u blizini Rovinja prema rečima istraživača pun je blaga, a u olupini je skrivena i državna riznica raspoređena u čak pet sefova!

Putnički parobrod “Baron Gautsch” potonuo je 1914. godine, piše rovinj-online.net, a u Rovinju će biti predstavljen projekat koji će “Baron” napokon približiti građanima.

jadranski titanik 22

Brod dug 85 i širok 11,6 metara, koji su zbog razmjera tragedije, prozvali “Jadranski Titanik” još leži na dubini od 40 metara, šest nautičkih milja od Rovinja.

Na brodu su bili uglavnom pripadnici elite koja se vraćala s godišnjeg odmora u Velom Lošinju, koji je tada pripadao Italiji i gdje je bio centar za liječenje asmatičnih bolesti.

Sviđa ti se portal? Klikni Like!

Brod je naletio na minu, koju je zbog početka Prvog svjetskog rata postavila austrougarska mornarica.

Nakon naleta na minu potonuo je za samo sedam minuta, a u vrijeme nesreće ni kapetan ni prvi oficir nisu bili na komandnom mostu jer su se odmarali.

Jadranski titanik 33

Poslije tragedije upravo su oni prvi napustili brod. Iste godine u Puli održano je suđenje za tragediju, ali zbog nedostatka dokaza niko od nadležnih nije odgovarao.

Vjeruje se da je brod “Baron” bio pun obiteljskog blaga, jer su ljudi zbog rata pokupili sve što su imali i krenuli na putovanje.

Izvor: Tefegraf.rs
Foto: Starfish.hr