SEDNICA VLADE SRBIJE

Nakon izjava Josipa Miljka za jedan hrvatski portal, a koje su izazvale dosta velike polemike i u Srbiji, pobjednik izbora u Srbiji i budući premijer Aleksandar Vučić pozvao je predsjednika HČSP-a u Beograd kako bi se razjasnilo što je Vučić doista mislio.

Miljak je za taj portal izjavio da se Vučić ne odriče velikosrpske politike i da samo čeka povoljan trenutak kako bi Srbija opet izvršila agresiju na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, a da sada Vučić to radi na umiveniji način i provodi Memorandum 2, kojega je osmislio Ljuba Tadić, otac bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića.

U jednosatnom razgovoru Vučić je demantirao takve namjere i kazao da on ne glumi mirotvorstvo, već se uistinu zalaže za to da Srbija konačno od balkanske, u svjetonazorskom i uljudbenom smislu postane europska zemlja.

Nakon zatvorenog sastanka u izjavi za javnost, Vučić je kazao da će Srbija prestati ohrabrivati Srbe u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini kako postoji neka nova mogućnost pripojenja tih područja Srbiji, nego je sasvim jasno i nedvosmisleno rekao da je sve što je preko Drine i Dunava od sada sfera interesa i utjecaja Republike Hrvatske i da je to jedini mogući put ka stabilnosti regije.

Za više ovakvih tekstova- klikni Like!

Miljak je kazao da je zadovoljan ovim velikim zaokretom službene Srbije, ali nije sasvim akceptirao obećanja Vučića u tomu smislu, nego je zatražio žurni povratak hrvatskog teritorija i preko Dunava koji je sada pod okupacijom Srbije. Tu se radi o Adama na Dunavu, te čitavom Srijemu do ušća Save u Dunav, jer bi tek tada ta granica donekle zadovoljila hrvatska povijesna polazišta i to bi osiguralo dugotrajni mir na između Hrvatske i Srbije.

Pupovac: Vučić nas je izdao i ostavio ustašama na milost i nemilost

Ovakvi Vučićevi stavovi izazvali su konsternaciju srpskih radikala i nacionalista, osobito u BiH, jer je upravo Dodik polagao velike nade u Vučića i njegovu pomoć pri odcjepljenju Republike Srpske od BiH i pripojenja Srbiji. Milorad Pupovac kazao je da su ih Vučić i majčica Srbija još jednom izdali i ostavili ustašama na milost i nemilost.

Neki beogradski mediji su susret Miljak – Vučić okarakterizirali kao susret Pavelić – Pašić iz 1925. godine u Beogradu, kada je Pavelić otvoreno Pašiću kazao da se ‘okanu ćorava posla’, jer Hrvati nikada neće pristati na život u zajedničkoj državi i da Srbija nema snage prijeći Drinu, a ako pokuša to će biti pogubno za samu Srbiju.

Autor: Sloboda.hr
Foto: Tanjug