švedski demokrati nacionalisti izbori švedska 2014

Oporbena koalicija lijevog centra pobijedila je na nedjeljnim izborima u Švedskoj ispred vladajuće koalicije desnog centra ali neće uspjeti osvojiti apsolutnu većinu u parlamentu, pokazale su izborne projekcije pošto su prebrojani glasovi u većini izbornih jedinica.

Prema posljednjim prezultatima Socijal-demokratska stranka osvojila je 31,2% glasova, dok je stranka premijera Fredrika Reinfeldta 23,2%.

Najveći uzlet na ovim izborima doživjeli su švedski nacionalisti iz stranke Švedski demokrati koji su osvojili čak 13% glasova, čime su više nego udvostručili rezultat iz 2010. kada su osvojili 5,7% glasova. Ovim rezultatom Švedski demokrati osvajaju oko 47 zastupničkih mjesta.

Zelena stranka osvojila je 7,1%, a Ljevica je 6,6%. Dakle, oporbeni blok predvođen socijal-deomkratima dobio je ukupno oko 44,8% glasvoa, te se predviđa da će osvojiti 160 od 349 zastupničkih mjesta u parlamentu, što nije dovoljno za sastavljanje vlade.

Koalicija premijera Fredrika Reinfeldta trebala bi, prema proračunima, osvojiti 142 zastupnička mjesta, što također nije dovoljno za sastavljanje vlade.

rezultati švedski demokrati nacionalisti izbori švedska 2014

>>> Švedska: Staračkim domovima nedaju hranu kako bi ostalo dovoljno novca za još imigranata

Za formiranje većinske vlade koaliciji je potrebno 175 glasova u parlamentu. Reinfeld je uoči izbora obećao da će u slučaju poraza dopustiti koaliciji lijevog centra da sastavi manjinsku vladu, kako bi se izvan vlasti ostavili nacionalistički Švedski demokrati.

Stranka Feministička inicijativa, koja je smatrana potencijalnim partnerom lijevog centra u budućoj vladi, nije prešla izborni prag od četiri posto.

Uoči izbora sve su stranke najavile da ne žele koalirati sa Švedskim demokratima zbog njihovih stajališta po pitanju masovne imigracije neeuropskog stanovništva u Švedsku koja, istina, Švedsku baca na koljena, što zbog prevelikih financijskih izdataka za zbrinjavanje imigranta, što zbog masovnih zločina počinjenih od strane imigranata. Švedska je inače vodeća zemlja u Europi po broju silovanja, a u većini slučajeva silovatelji su upravo imigrati kojima sve političke opcije u Švedskoj, osim nacionalista iz Švedskih demokrata, žele osigurati utočište upravo u Švedskoj.

Postavljamo i promotivni video Švedskih demokrata u kojemu možete razaznati programske točke ove nacionalističke stranke:

Za više ovakvih članaka – klikni LIKE!

>>> Švedska djeca već postala manjina u brojnim dijelovima Švedske