ivan zvonimir čičak, za dom spremni, hosFoto: HRT

“Ustaški simboli kompromitirani su Drugim svjetskim ratom, ali komunistički, dakle i zvijezda petokraka, kompromitirani su poraćem i praksom komunističkih zemalja. Konačno, ta zvijezda posebno je kompromitirana tijekom Domovinskog rata jer je agresiju na Hrvatsku i BiH izvršila Titova JNA, pod simbolom te zvijezde”, izjavio je Ivan Zvonimir Čičak u intervjuu za Večernji list koji smatra da zbog takvog stava nitko iz HHO-a nije pozvan u Vladino Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću.

Komentirajući SDP-ove zahtjeve da se Keleminčeve hodnje zabrane izjavio je kako se ‘SDP ne može oteti mentalitetu zabrana i hapšenja’.

“Ne postoje zakonske mogućnosti da se takve manifestacije zabrane. Ja se s Keleminčevim pokretom i ljudima osobno ne slažem, no pustimo ih da žive svoj život. Nemojmo mi drugima određivati kako će živjeti”, izjavio je Čičak koji dodaje kako se HHO zalaže za slobodu i dekriminalizaciju svih ideja, sloboda, ‘jer nas zabrane neće nikamo dovesti’.

“Hvataju se u SDP-u za neke odluke i praksu sudova, a to nema veze. Mi nismo država običajnog prava gdje se sudi na temelju presedana, nego smo država koja ima statutarno pravo. Dakle, donesite zakon, pa zabranjujte! Kada bi se donijela odredba o zabrani ustaških simbola, onda se moraju zabraniti i simboli komunizma, a to nitko neće. Ili će biti zabranjena oba zla ili niti jedno”.

Ostojićevu izjavu ‘da će Hrvatskom poteći krv’ Čičak naziva budalaštinom, dodajući “kako krv neće poteći i zato što ‘njegovi’ (misli na Ostojićeve) više nemaju oružja i zato što za to više ne postoji zakonski okvir da ga mogu upotrijebiti, kao što su ga imali nakon Drugog svjetskog rata i sve dok su bili na vlasti”.

Klikni LIKE ako smatraš da “Za Dom spremni” nije fašistički, već domoljubni pozdrav!

“Nema više političkih zatvora i neće nas više hapsiti. To prizivanje krvi nazvao bih političkom menstruacijom dijela SDP-a”, izjavio je Čičak.

Budući da je nogometna utakmica Hrvatske i Ukrajine pred vratima, Čičak se osvrnuo i na izvješća koja promatrači HHO-a rade na nogometnim i drugim stadionima ističući kako je “mnoge frka kako na toj utakmici spriječiti skandiranje za dom spremni”.

“Ne možeš u javnosti legitimirati da se to može, a na stadionima zabraniti. Zato je jako važno da javnost i politička elita zauzmu svoj načelan stav o tome”.

Na novinarsku konstataciju da je stav politike, da to nije pametno uzvikivati odgovara da “to nije samo stav Vlade, već mnogih pametnih ljudi”.

A kada taj pozdrav (ZDS) nije u funkciji glorifikacije NDH, nego je simbol HOS-a na spomen ploči jedne kuće u Jasenovcu?

“To je prije svega nepristojno, takav se simbol ne stavlja u Jasenovac. I to nije obična kuća u Jasenovcu, nego se tamo nalazio Glavni stan logora u Jasenovcu. Ja to ispisivanje pozdrava ‘za dom spremni’ doživljavam najobičnijom provokacijom jer nema povijesnog uporišta da je postojao prije Pavelića. To je isto kao i Sieg heil“, smatra Čičak.

Osvrčući se na novoosnovano Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću navodi “da će se Povjerenstvom samo zamračiti stav prema komunizmu te kako očekuje da neće proći formulacija ‘o istovjetnom zlu’.

“To se vidjelo iz prvog Plenkovićevog nastupa kad je rekao da ćemo osuditi ustaški režim i fašizam, a komunistički ćemo ‘preispitivati'”, izjavio je Čičak.

Izvor: Sloboda.hr/Večernji list/Direktno.hr