generacija obnove, ženske kvote, zakon o ravnopravnosti spolova, lokalni izbori

Zakon o ravnopravnosti spolova za predstojeće lokalne izbore u svibnju nalaže strankama da na listama za gradska, općinska i županijska vijeća mora biti minimalno 40% žena. U slučaju kršenja tog zakona stranke očekuju rigorozne kazne od 20 i 40 tisuća kuna po listi.

Taj zakon de facto onemogućuje ustavno pravo svih građana i političkih stranaka da slobodno sudjeluju u izbornim procesima jer zakon diktira tko može, a tko ne može biti na listi. Posljedica ovog zakona je da se strankama nalaže da kandidate za izbore biraju po spolu, a ne po kvaliteti.

Ovaj zakonski diktat odlučila je ismijati nova stranka Generacija obnove, i to na vrlo originalan način. Na svojoj Facebook stranci su objavili poziv pod naslovom “Ej mala, o’š na listu?” te pozvali sve pripadnice “ljepšeg spola” da im se pridruže.

>>> “MI OSTAJEMO!”: Generacija obnove sa zagrebačkih kolodvora krenula u borbu za ostanak mladih u Hrvatskoj

“Na lokalnim izborima 2017. prvi put će se kažnjavati političke stranke koje na svojim izbornim listama ne će imati barem 40% žena. Na taj način, pod krinkom borbe za ravnopravnost spolova, hrvatsko izborno zakonodavstvo izravno pogoduje velikim strankama, kojima zbog brojnog članstva nije problem ispuniti i žensku kvotu na listama.

Generacija Obnove zato poziva sve pripadnice “ljepšeg spola” koje dijele našu viziju generacijske smjene u zagrebačkoj vlasti da nam se jave i uključe u zajedničku borbu!”

>>> GENERACIJA OBNOVE: Pogledajte prvi javni nastup nove mlade političke opcije na desnici – oduševit će vas! (VIDEO)