isis

Ekstremisti Islamske države javno su izbičevali petoricu muškaraca zbog korištenja mobilnih telefona, a trima žena odsjekli su ruke kao kaznu za optužbe koje još nisu poznate, piše Independent.

Stravična iživljavanja dogodila su se u iračkom gradu Mosulu gdje su islamisti zabranili korištenje mobilnih telefona zbog straha da bi stanovništvo moglo obavijestiti koaliciju na čelu s SAD-om o pozicijama Islamske države.

Muškarci koji su bičevani mobitel su koristili kako bi se čuli sa svojim obiteljima, a svi su zvali s jedne proslave u centralnom dijelu Mosula.

IS je nakon toga objavila zabranu korištenja mobitela, a oni koji ju prekrše bit će kažnjeni s 30 udaraca bičem.

Došli nadomak američke baze

Samo oko 7,5 kilometara od zračne baze pored iračkog grada al-Baghdadija, džihadisti IS-a su spalili 45 osoba. Al-Baghdadi je grad na zapadu Iraka, koji je u većini pod kontrolom Islamske države, a vjeruje se da su spaljene žrtve zapravo pripadnici iračkih snaga koje su se borile protiv džihadista u gradu, prenosi Dnevnik.hr.

U zračnoj bazi Ain al-Asad, 400 pripadnika američke vojske uvježbava iračke vojnike i sunitsko lokalno stanovništvo za borbe protiv ISIS-a. Proteklog tjedna na tu je bazu izvršen prepad od strane male skupine džihadista, a stručnjaci vjeruju da je to bila samo izvidnica prije pravog velikog napada.

Ista je baza bila metom i sporadične minobacačke paljbe u proteklih nekoliko tjedana.

U Iraku se trenutno nalazi gotovo 2.600 pripadnika američke vojske.