Radnici Čistoće koji su u srijedu navečer trebali ponovno čistiti Zagreb, nakon trodnevnog štrajka, do 23 sata nisu izašli na teren unatoč postignutom dogovoru te je još neizvjesno što će se događati tijekom noći.

“Kamioni još uvijek stoje. Radnici su došli na posao, jedan dio radnika je unutra, razgovaraju s poslovođama, jedan dio je vani. Razgovarao sam s grupom koja je vani – oni nisu voljni izaći, kažu da je prekid rada napravila prva smjena pa neka prva smjena i pokrene”, rekao je glavni je sindikalni povjerenik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske Zdravko Stoilković za Hrvatski radio.

Izrazio je uvjerenje da će prva smjena pokrenuti rad i da će kamioni u prvoj smjeni izaći van.

“Ovi radnici koji su ovdje, očito nemaju komunikaciju s radnicima koji su danas postigli dogovor s poslodavcem i nemaju pisanu potvrdu da je sporazum postignut i za sada, koliko vidim, nemaju namjeru izaći. Hoće li se nešto promijeniti tijekom večeri, zaista ne znam”, pojasnio je.

Upitan postoji li mogućnost da radnici tijekom noći izađu i počnu čistiti Zagreb, rekao je kako će se to dogoditi ako promijene svoje mišljenje i raspoloženje i ako netko može utjecati na njih, u suprotnom će kamioni do jutra ostati gdje jesu.

Na pitanje znači li to da je neizvjesno je li zaista postignut dogovor, Stoilković je odgovorio  kako vjeruje da je dogovor postignut, ali trenutno nema predstavnika radnika koji su to dogovorili u prvoj smjeni pa radnici treće smjene bez njihove pisane potvrde ne žele izaći vani, podsjetivši ipak da jedan dio radnika razgovara s poslovođama.

Potvrdio je kako je zasad neizvjesno što će se tijekom noći događati.

Radnik Čistoće Anis Bajrić za Hinu je kratko komentirao: “Nagovaraju nas, ali ne damo se, ne ide se najvjerojatnije van”.

Gradonačelnik Tomašević ljut na djelatnike Čistoće

Gradonačelnik Tomislav Tomašević za RTL Direkt je rekao kako je to suprotno dogovoru koji je danas postignut.

“Prvi dan je bio jedan zahtjev, drugi dan 11. Danas popodne je bio sastanak na koji su radnici sami poslali pet predstavnika i sindikate. Predsjednik Uprave je na megafon sve predstavio, pitalo se slažu li se da se krene u odvoz. Svi su uglas rekli ‘da’. Neozbiljno je, ako se radnici ne budu držali dogovora, kako da se mi onda držimo dogovora”, rekao je Tomašević. 

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/ Tomislav PAVLEK/ ua