masovna grobnica posmrtni ostaci

U zagrebačkom Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku identificirani su posmrtni ostaci 10 osoba ekshumiranih iz masovnih i pojedinačnih grobnica na području Republike Hrvatske, priopćeno je iz Ministarstva branitelja.

Identificirano je šest osoba iz Vukovarsko-srijemske županije, dvije osobe iz Osječko-baranjske, te po jedna osoba iz Sisačko-moslavačke i Požeško-slavonske županije. Od ukupnog broja identificiranih tri osobe imaju status hrvatskog branitelja, dvije osobe su bile pripadnici civilne zaštite, a pet osoba su civili.

Identifikacija je provedena u organizaciji i koordinaciji Ministarstva branitelja Republike Hrvatske, Uprave za zatočene i nestale, a prisustvovali su joj ministar branitelja Predrag Matić i pomoćnik ministra, na čelu Uprave za zatočene i nestale Ivan Grujić.

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja poduzimanjem aktivnosti iz svoje nadležnosti u rješavanju pitanja nestalih osoba u Domovinskom ratu daje puni doprinos u očuvanju i zaštiti ljudskih prava, ističe se u priopćenju. Vlada Republike Hrvatske osobitu pažnju posvećuje pitanju nestalih te je ono sastavni dio Strategije programa Vlade RH za razdoblje 2015. do 2017. godine, a visoko je rangirani cilj i unutar Nacionalnog programa zaštite i promicanja ljudskih prava u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2013. do 2016. godine.

Nakon današnje identifikacije, pri Upravi za zatočene i nestale Ministarstva branitelja bit će aktualno traženje za 1.615 nestalih osoba, stoji u priopćenju.