Španjolske vlasti su u četvrtak objavile da je pismo-bomba, sa “sličnim” obilježjima kao jučerašnje koje je eksplodiralo u ukrajinskom veleposlanstvu u Madridu, bilo prošli tjedan naslovljeno na premijera Pedra Sancheza.

Ministarstvo unutarnjih poslova u priopćenju navodi da je “omotnica s pirotehničkim materijalom”, naslovljena na “predsjednika vlade Pedra Sancheza” bila “detektirana i neutralizirana 24. studenoga” te da se za to pobrinulo osiguranje predsjednika vlade.

U srijedu je jedan zaposlenik ukrajinskog veleposlanstva u Madridu ozlijeđen u u eksploziji koja se dogodila dok je rukovao pismom.

Član osoblja pretrpio je lakše ozljede i sam je otišao u bolnicu.

Pismo-bomba je u srijedu navečer bilo poslano i španjolskoj tvrtki za proizvodnju oružja, između ostalog i lansirne raketne bacače koje donira Kijevu.

Španjolske sigurnosne snage pronašle su u četvrtak ujutro i treću eksplozivnu napravu skrivenu u pošti u zračnoj bazi u Torrejon de Ardozu kraj Madrida, a El Mundo, kako navodi Reuters, piše i o četvrtoj pošiljci koja je upućena ministarstvu obrane.

Nakon prvog incidenta, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba naredio je svim ukrajinskim veleposlanstvima u inozemstvu da “hitno” pojačaju sigurnost i pozvao Španjolsku da pokrene istragu o napadu, rekao je glasnogovornik ministarstva.

Španjolski visoki sud otvorio je istragu o napadu kao mogućem slučaju terorizma, doznaje se iz pravosudnih izvora.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/EPA/Chema Moya ATTENTION EDITORS: FACES PIXELATED AT SOURCE.