Organizirane kriminalne skupine aktivne u Nizozemskoj i Francuskoj, uglavnom sastavljene od marokanskih imigranata, dižu u zrak bankomate u Njemačkoj rekordnom brzinom u vrlo profesionalnim pljačkaškim operacijama. U 2022. vladine statistike pokazuju da su digli u zrak 500 takvih strojeva, a statistički više od jednog stroja bude dignuto u zrak svaki dan.

Gotovina je i dalje popularna među Nijemcima, a kako bi zadovoljile tu potražnju, banke upravljaju s gotovo 100.000 bankomata diljem zemlje, a strojevi rutinski sadrže između 50.000 i 100.000 eura. Kriminalne skupine to iskorištavaju i spremne su koristiti ekstremne metode kako bi došle do tog novca. Priča se da te kriminalne mreže pažljivo planiraju svoje operacije, uključujući početni nadzor, uništavanje i bijeg. Policija također kaže da postupaju brutalno i nemilosrdno, dovodeći ljudske živote u opasnost.

Zapravo, te imigrantske skupine dižu banke u zrak tako snažnim eksplozivom da uništavaju cijele zgrade. U nekim su slučajevima raznijeli vrata bankovnih trezora i do 30 metara, naglašavajući koliko te eksplozije mogu biti snažne. Policija kaže da je opasnost s kojom se suočavaju Nijemci bez presedana, budući da se mnoge od tih banaka nalaze u stambenim zgradama.

Rekordan broj slučajeva

Iako konačan broj takvih pljački banaka još nije objavljen za 2022., prema policijskim izvorima do kojih je došao Welt Am Sonntag, bilo je 500 takvih napada, što je rekordno visoko. Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova sada održava sastanke na visokoj razini o tom pitanju, ali čini se da pljačkaške ekipe ne pokazuju znakove usporavanja. Godine 2021. Savezna kriminalistička policija izvijestila je da je bilo 414 slučajeva pokušaja ili uspješnih rušenja, dok je 2020. zabilježen sličan broj.

Vlasti opisuju kako su bande najaktivnije na zapadu Njemačke, a najmnogoljudnija pokrajina, Sjeverna Rajna Vestfalija, uz Donju Sasku, najpopularnije su mete. Kao prvo, ove regije su države najbliže Nizozemskoj, gdje su bande najaktivnije — iako neke bande djeluju i izvan Francuske, koja je također u blizini.

Kako djeluju bande?

Bande obično napadaju banke u blizini glavnih autocesta kako bi brzo pobjegle, a većinu banaka napadaju u ranim jutarnjim satima kada su ceste uglavnom prazne.

Obično rade u timovima, a svaki član ima određenu ulogu. U jednom slučaju u blizini gradića Heusenstamm u Hessenu, banda je polila kante za smeće benzinom i zapalila ih nasred ceste, stvarajući blokadu obje prometne trake. Ova blokada ceste kasnije bi spriječila policiju u progonu vozila koje je pobjeglo.

Druga dva muškarca, s maskama za lice i u trenirkama, otvorila su vrata Commerzbanke. Snimljeni su kako razbijaju otvore za gotovinu na bankomatu, a zatim pomoću crijeva pune aparat acetilenom i kisikom, koji služe kao dva sastojka za njihovu bombu. Druga osoba koja je potom aktivirala bombu bila je u BMW-u 320d iza obale.

Muškarci su radili “s preciznošću i brzinom trkaćeg tima na zaustavljanju u boksu”, navodi Welt.

Međutim, to je samo jedan incident. Takve eksplozije potresaju Njemačku gotovo svake noći, a često je šteta daleko veća od tisuća eura izgubljenih u strojevima.

Izvješće Die Welta detaljno opisuje kako su snažne eksplozije teško oštetile zgrade i dovele do evakuacije stanovnika iz svojih domova. Snimke eksplozija u zgradama, supermarketima i drugim javnim prostorima redovito se idućeg jutra pojavljuju na njemačkim vijestima.

U jednom sudskom procesu protiv pripadnika bande koju je policija uspjela uhititi, sudac iz Hessena opisao je “ratnu štetu” u njemačkim gradovima tijekom izricanja presude. Policijski istražitelji iz ureda tužitelja opisali su bandu kao izvođenje “eksplozivnih napada na javnim mjestima”.

Kao rezultat toga, granica između pljačke i terorizma u takvim slučajevima počinje se zamagljivati.

“Pravo je čudo da još nije bilo smrtnih slučajeva”, kaže Swen Eigenbrodt, glavni istražitelj posebne nove jedinice u državnom uredu kriminalističke policije Hessen (LKA). Jedinica je aktivno ciljala na bande koje su sudjelovale u pljačkama bankomata viđenim u državi.

Neki su počinitelji privedeni, često malim, ali pravno razornim pogreškama. Na primjer, neki su ostavili otiske prstiju na mjestu događaja, druge su uhvatile kamere za mjerenje brzine dok su pokušavali pobjeći s mjesta događaja, a ponekad su uhićeni sa svojim pametnim telefonima koji daju podatke o kretanju. Ipak, uhićenja na mjestu zločina vrlo su rijetka, budući da se timovi kreću tako brzo, a unatoč nekim uhićenjima, dovoljno je aktivnih timova da uništavanja i dalje rastu.

Utrecht je vruća točka

Nizozemski grad Utrecht je prosperitetan, ali se također suočava s džepovima siromaštva, a u nekim četvrtima do 60 posto stanovništva ima imigrantsko podrijetlo. Sada, nizozemska i njemačka policija zajedno rade na zaustavljanju ovih organiziranih bandi, jer mnoge od njih dolaze iz ovog grada.

Nizozemska kriminologinja Cyrille Fijnaut, profesorica emeritus, promatra te krađe bankomata već 20 godina i aktivno savjetuje nizozemsku vladu. Rekao je da se mreža kriminalaca sastoji od oko 200 do 400 mladića te da “mnogi od njih imaju marokanske korijene”. Rekao je da često slijede stope starijih dječaka iz svog susjedstva, koji nose skupe satove i sportske automobile.

Prije nekoliko godina, jedan od vrhunskih šefova bandi uspostavio je vlastiti centar za obuku ekipa za uništavanje bankomata. Jednostavno je iznajmio zgradu tvornice, naručio odbačene bankomate online i počeo obučavati članove u nečemu što je služilo kao svojevrsna škola za članove bande. Međutim, ove kriminalne mreže također su aktivne u gradovima kao što su Amsterdam i Alkmaar.

Poznati nizozemski branitelj, Vito Shukrula, također je rekao da se ove vrste pljački zapravo koriste kao “početni” novac za ulazak u nizozemsku trgovinu kokainom. Opisao je to kao “laku zaradu” za ove timove.

Kako je Remix News već objavio, marokanska mafija svake godine zaradi trgovine drogom u Nizozemskoj. Zločinačka skupina ubila je ne samo suparnike, već i svjedoke izjave, pa čak i novinare. Grupa je postala toliko zastrašujuća da se 18-godišnja nizozemska princeza Amalia prije samo nekoliko mjeseci skrivala zbog vjerodostojnih prijetnji otmicom i ubojstvom. Nizozemski premijer Mark Rutte također je pojačao svoje osiguranje zbog prijetnji grupe.

Izvor: Sloboda.hr/Welt.de/Rmx.news