hrvatska, slovenija, granica, piranski zaljevFoto: HRT

Hrvatska će upozoriti Sloveniju na neprihvatljivost povrede hrvatskog državnog područja na moru te ju pozvati da se ubuduće suzdrži od takvog postupanja, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova će vezano za zadnja događanja na moru u području razgraničenja između Republike Hrvatske i Republike Slovenije diplomatskim putem upozoriti slovensku stranu na neprihvatljivost povrede hrvatskog državnog područja na moru, te pozvati slovensku stranu da se ubuduće suzdrži od takvog postupanja”, navodi se u priopćenju.

MVEP podsjeća da u području Savudrijske vale odnosno Piranskog zaljeva, kao i ispred njega, “treba poštivati privremenu crtu razgraničenja između dviju država koja prolazi crtom sredine, kao što je to bilo i u doba bivše države”.

Hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da su slovenski policijski brodovi u subotu u tri navrata povrijedili crtu razgraničenja na moru između Hrvatske i Slovenije, zbog čega su ih hrvatski policajci upozorili da se nalaze u hrvatskim teritorijalnim vodama, a nakon toga su se policijski brodovi slovenskih kolega povukli u slovenske vode.

Slovenski šef diplomacija najavio je da će Slovenija poslati diplomatsku notu Zagrebu u ponedjeljak popodne zbog uplovljavanja hrvatskih ribara iz Savudrije i intervencije hrvatske policije u Savudrijskoj vali u subotu. Prema interpretaciji slovenske strane, u subotu je došlo do graničnog incidenta u zaljevu jer su hrvatski ribari uplovili i lovili ribu do polovice zaljeva, na području za koje Ljubljana tvrdi da je pod njenim nadzorom.

“Mislim da ti postupci pokazuju veliku nervozu na hrvatskoj strani”, kazao je Erjavec komercijalnu televizijsku postaju POP-TV, aludirajući na prošlotjednu presudu arbitražnog suda koji je Sloveniji dodijelio više od tri četvrtine voda u zaljevu.

Izvor: Sloboda.hr/Hina