hrvati u njemačkoj munchenu

“Bez obzira na upozorenja, napade poput ovog u Münchenu teško je predvidjeti”, rekao je sigurnosni analitičar Željko Cvrtila za HTV.

Teško je spriječiti napade kad se mogu dogoditi u bilo koje doba dana na bilo kojem mjestu. Ne radi se o propustu jer je to mjesto gdje je veći broj građana stalno zbog kupnje ali takvi centri su druga kategorija mjesta gdje se može jako dobro osigurati sigurnost ljudi koji tamo jesu.

No ovaj napad još je jedan dokaz da je sigurnosti sve manje. HTV je uspio kontaktirati Hrvate u Münchenu.

“Pokušao sam priči Olimpiji zato što mi je tamo rodbina koja je jučer stigla iz Bosne. Mislio sam pomoći ali nema prilaza, Uban, autobusi, sve je stalo, helikopteri, policija svugdje, strašna strašna situacija”, ispričao je urednik hrvatskog časopisa iz Münchena Nedeljko Miletić.

U prometnom kaosu nakon napada našao se i predsjednik Hrvatskog akademskog društva u Muenchenu Ante Moro. “Ovo je stvarno prvi put da sam neposredno osjetio tu opasnost i nesigurnost jer mi smo do sad živjeli u jednom sigurnosnom pojasu, München je do sad bio siguran ali evo vidimo da nigdje nema sigurnosti”, kaže.

Isto misli i Anamarija Markota koja je ostala živjeti u Münchenu i nakon što je doktorirala. “Imala sam dojam da je u početku doživljeno kao, bio je napad nije dobro ali je gotovo; ali nismo znali da se cijela drama nastavlja.”

Njihove priče pogledajte u videoprilogu HRT-a.

MVEP: Nema hrvatskih građana među ubijenima u Münchenu

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u subotu da nema hrvatskih građana među devetero ubijenih u napadu u trgovačkom centru Olympia u Münchenu koji je u petak poslijepodne izveo osamnaestogodišnji njemačko-iranski državljanin.

“Prema službenim informacijama nadležnih tijela, u jučerašnjem napadu u Münchenu među poginulima nema hrvatskih državljana”, navodi MVEP.

Zasad još nije utvrđeno radi li se o terorističkom napadu ili činu poremećene osobe, prenose svjetski mediji.

Napadač koji je bio naoružan pištoljem kasnije je pronađen mrtav i izgleda da je počinio samoubojstvo.

U napadu je ozlijeđeno 16 osoba, među kojima je nekoliko djece, a tri su u kritičnom stanju.

Njemačka je u stanju visoke pripravnosti još od ponedjeljka navečer nakon što je sedamanestogodišnji azilant, navodno pripadnik džihadističke organizacije Islamske države (IS) sjekirom i nožem napao putnike u vlaku u Wuerzburgu, također u Bavarskoj, te pritom ozlijedio pet osoba.

Izvor: Sloboda.hr/narod.hr/HRT/Hina