hrvat sao paolo brazil tito

Rijetki u Hrvatskoj znaju da u brazilskom São Paulu postoji avenija nazvana po komunističkom i jugoslavenskom diktatoru Josipu Brozu Titu. Aveniju je imenovala 1951. tadašnja ljevičarska vlast uz obrazloženje da je Tito bio antifašist, da je bio protiv Sovjetskog Saveza te ujedinitelj SFRJ.

Brišimo Avenida Marechal Tito – Fuera Avenida Marechal Tito

Gospodin Marko Kristofer Stipaničić, Hrvat koji živi u São Paulu pokrenuo je inicijativu za promjenu imena Avenide Marechal Tito. Podršku njegovoj inicijativi i Hrvatima u Brazilu daje i Hrvatsko nacionalno etičko sudište – HNES, koja će javno biti objavljena u srijedu, 25. svibnja, u Velikoj dvorani Muzeja Mimara u Zagrebu, Roseveltov trg s početkom u 11 sati na njihovoj tribini.

Uvodni je tekst inicijative na engleskome jeziku, autor je G. Micheal Palaich iz Amerike, autor dokumentarnog filma Bleiburška tragedija, navodi Croatias Totales Radiosat hrvatska emisija na argentinskom radiju.

Taj je tekst još preveden na španjolski, na hrvatski i na portugalski koji prenosimo u cijelosti na hrvatskome:

Nezamislivo je da grad važan kao São Paulo još uvijek odaje počast jednom od najvećih ratnih zločinaca na način da ulica nosi njegovo ime. Govorim o Ulici Maršala Tita u São Paulu koja je tako nazvana u čast bivšeg jugoslavenskog diktatora Josipa Broza ”Tita”. Stotine tisuća civila pobijenih od strane Titovih odreda smrti vapi iz svojih nedavno ekshumiranih grobova da São Paulo ne dopusti ovom diktatoru i ubojici da ikad više ima ikakvo znamenito mjesto u gradu.

Očito je da je ova ulica nazvana u diktatorovu čast prije njegove smrti 1980. godine, kada još nije bio poznat puni opseg brutalnosti njegova režima. Nije bilo poznato da su u periodu od skoro četrdeset godina ubijani svi koji su se usudili progovoriti protiv njegovih brutalnih i ubilačkih strategija. Da su poznavali relevantne činjenice o Titovu režimu, gradski poglavari São Paula sigurno ne bi bili nazvali ulicu po njemu.

Tek je po raspadu bivšeg jugoslavenskog režima na svjetlo dana isplivala istina o svoj njegovoj brutalnosti. Prije spomenutog je raspada građanstvo ili držano u neznanju, ili se previše bojalo progovoriti o svim grozotama koje je protiv njih počinio Titov komunistički režim. Čak i dok ovo pišem, nove masovne grobnice se pronalaze u republikama bivše Jugoslavije, poglavito Hrvatskoj i Sloveniji.

Mnoge od stotina tisuća pronađenih žrtava bili su ljudi koji su se usudili javno progovoriti upravo protiv onog diktatora kojeg vi veličate nazvavši ulicu u njegovu čast.

Stotine su bile svećenici i časne sestre koje su predstavljale katoličku religiju koju je Tito pokušavao istrijebiti tijekom njegovih gotovo četrdeset godina vladavine. Komisija zadužena za ekshumaciju tijela žrtava zna da su one pobijene zbog žica vezanih oko njihovih zapešća i prostrijelnih rana na njihovim lubanjama.

Dakle, izričito zahtijevamo da grad São Paulo makne ime ovog bivšeg diktatora, Maršala Tita, sa svih ulica i mjesta u gradu inicijalno nazvanih po njemu, a koje sada sramote stanovnike velikog grada, São Paula u Brazilu.

Michael Palaich

Redatelj dokumentarca Bleiburške tragedije

Potpiši peticiju – Firmá la petición

Izvor: Sloboda.hr/Croaciastotales.com/Narod.hr