hns vrdoljak velika koalicija sdp hdz most

Deset dana prije održavanja izbora u visokim političkim krugovima sve se više – još isključivo u kuloarima – razmišlja o mogućoj velikoj koaliciji koju bi sastavile stranke Narodne koalicije i HDZ.

Ideju velike koalicije zadnjih su dana u odvojenim razgovorima za Jutarnji list podržala i trojica članova vodstva Hrvatske narodne stranke, ali uz otklon da je postizborni savez s HDZ-om moguć jedino ako Zoran Milanović ne bude mogao sastaviti Vladu.

Realna varijanta

“Naš cilj je osvojiti dovoljno mandata kako bismo sa srodnim strankama i zastupnicima formirali parlamentarnu većinu. Ali, što napraviti ne budemo li mogli sakupiti dovoljno ruku u Saboru? Mislim da bi u tom slučaju bilo bolje razgovarati s HDZ-om o velikoj koaliciji nego koalirati s Mostom, koji je skupina amatera i ucjenjivača. Ovo možda ne zvuči kao poželjna varijanta, ali mogla bi se pokazati jedinom realnom”, rekao je član Predsjedništva HNS-a.

Za sada još prikrivena, ali ipak podrška koju u HNS-u daju stvaranju velike koalicije utoliko je važnija jer upravo je ova stranka u prosincu lani prva napustila pregovore s Mostom i HDZ-om, uz obrazloženje da će radije biti u opoziciji. Uskoro je Most prekinuo pregovore sa SDP-om, pa je ideja formiranja velike koalicije propala prije nego što je uspjela zaživjeti.

Kako objašnjavaju izvori u HNS-u, trenutno su u Narodnoj koaliciji fokusirani na završnicu izborne kampanje i, bude li izlaznost iznad 60%, očekuju osvajanje 65 ili 66 mandata, što bi jamčilo da će formirati Vladu. No, ako osvoje 60-ak mandata, u Narodnoj koaliciji znaju da će trebati partnere za sastavljanje Vlade, a istraživanja pokazuju da samo HDZ i Most osvajaju dovoljno glasova da ih se uzme u obzir. U takvoj konstelaciji prevladalo je mišljenje (iako se u HNS-u do sada o tome nije službeno razgovaralo) da više a priori ne treba odbaciti veliku koaliciju. Iako se o tome nevoljko razgovara jer postoji strah da bi dio birača lijevog centra mogao bojkotirati izbore ili glasati za druge stranke zato što su protivnici bilo kakve suradnje s HDZ-om.

Jača varijanta

Kada bi se išlo u veliku koaliciju, tvrde u HNS-u, premijer bi morao biti Milanović, kao šef jačeg partnera.

Da se radi o ozbiljnoj ideji, vidjelo se i u istupu Ivana Vrdoljaka, šefa HNS-a i jednog od čelnika Narodne koalicije, koji je u ovotjednom Globusu izložio plan za novi četverogodišnji mandat u Banskim dvorima ako koalicija lijevoga centra pobijedi na izborima i sastavi Vladu, ali i dao prilično pozitivan odgovor na pitanje je li velika koalicija SDP-a i HDZ-a, sad kad mu je na čelu Plenković, moguća alternativa?

“Mislim da je dolazak Plenkovića na čelo HDZ-a veliki iskorak za tu stranku, ali za ozbiljan posao koji ga čeka u HDZ-u treba mu puno više vremena od pola godine. Treba mu dati šansu da restrukturira HDZ, a to je najbolje raditi u opoziciji. Plenković, sigurno, u tih nekoliko godina može od HDZ-a napraviti modernu konzervativnu stranku. Tada ni velika koalicija nije nemoguća”, izjavio je Vrdoljak.

Sada se vidi da u HNS-u razmišljaju i o puno kraćim rokovima od nekoliko godina. Pritom naši sugovornici kažu da nemaju iluzije da se HDZ dolaskom novog lidera iznutra puno promijenio.

Prvi uvjet

Iako su i takvi, izgleda, prihvatljiviji nego Most, koji se opisuje kao “ekipu neznalica koja je razje…. HDZ, a sada bi to napravili našoj Vladi i Milanoviću”.

Uostalom, kada se velika koalicija ne odbacuje, znači da u HNS-u drže da je Plenković u stanju disciplinirati HDZ i eliminirati ekstremiste, kao prvi uvjet za postizborno koaliranje. Iako to neće reći, smatra se da je u HDZ-u dovoljno stručnjaka s kojima je moguće surađivati i voditi više-manje stabilnu Vladu, piše Jutarnji list.

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji list
Foto: fah