zlatko hasanbegović neprofitni mediji

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović izjavio je u petak navečer, komentirajući svoju odluku kojom je razriješio dužnosti članove Stručnoga povjerenstva za neprofitne medije, kako će Vlada i Ministarstvo kulture, sukladno svojoj politici, kreirati novi pristup prema medijima, a posebice prema koncepciji potpore tzv. neprofitnim medijima.

Ministar Hasanbegović bio je jedan od uzvanika na svečanosti početka Noći muzeja u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), a prije početka te svečanosti na upite novinara osvrnuo se na svoju odluku kojom je razriješio članove Stručnoga povjerenstva za neprofitne medije.

“To je obično savjetodavno stručno povjerenstvo ministra kulture koje je zapravo vršilo svoju zadaću temeljem njihovih savjeta”, naglasio je ministar i dodao kako je novac u tu svrhu podijeljen za 2015. godinu.

Sada pak, istaknuo je ministar Hasanbegović, dolazi nova proračunska godina, a Vlada i Ministarsvo kulture će, sukladno svojoj politici, kreirati potpuno novi pristup i prema medijima, a posebice prema koncepciji potpore tzv. neprofitnim medijima.

Ministar kulture najavio je kako će o toj temi biti više riječi u ponedjeljak, 1. veljače, na sjednici saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulture, kada će, istaknuo je, “svima zaintersiranima podrobnije obrazložiti razloge ove svoje odluke.”

Na novinarsku konstataciju da je i on pozva na sjednicu toga saborskog Odbora, ministar Hasanbegović je rekao da “Hrvatski sabor ima pravo o svemu i u svakome trenutku imati informaciju. A ja sam uvijek i u svako doba dana spremam tu informaciju i dati”, naglasio je.

Dodao je da je pitanje i kako će se i hoće li se uopće, raspoređivati novac, jer, istaknuo je, riječ je o jednom malom segmentu medija.

Na novinarski upit ima li njegova odluka veze s pismom koje mu je uputila udruga ‘U ime obitelji’, ministar Hasanbegović je kratko odgovorio: “Apsolutno nema nikakve veze”.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović razriješio je u petak dužnosti članove Stručnoga povjerenstva za neprofitne medije, postupivši u skladu sa svojim ovlastima, navelo je u petak Ministarstvo kulture. Na pitanje Hine o razrješenju članova toga povjerenstva, u Ministarstvu su istaknuli da je ministar kulture postupio u skladu sa svojim ovlastima.

U razriješenom povjerenstvu, koje je imenovano na jednogodišnji mandat do listopada ove godine bili su Mima Simić, Tonči Kursar, Hajrudin Hromadžić, Zdenko Duka, Biljana Romić, Damir Hainski i Suzana Kunac.

Udruga ‘U ime obitelji’ 26. siječnja pozvala je ministra kulture Hasanbegovića da odredi objektivne kriterije za dodjelu sredstava udrugama civilnog društva i neprofitnim medijima, te formiranje stručnih i neovisnih povjerenstava koja ta sredstva dodjeljuju, kako bi se osiguralo da to ne bude “po političkom i ideološkom ključu”.