Šefovi diplomacije Hrvatske i Srbije Gordan Grlić Radman i Ivica Dačić dogovorili su u subotu korake koje treba poduzeti za pripremu njihova bilateralnog susreta, čiji je cilj smanjiti razlike u pogledima na prošlost i otvorenim pitanjima jer je suradnja u interesu obje države.

Grlić Radman i Ivica Dačić sa suradnicima sastali su se u subotu u Subotici, gdje su gosti tradicijske pokladne manifestacije „Velikoga prela“ koju bunjevački Hrvati u Bačkoj svakoga siječnja priređuju od 1879. godine.

Današnji razgovor nastavak je bilateralih susreta nakon posjeta srbijanskog šefa diplomacije Ivice Dačića Zagrebu početkom siječnja, te izravnog susreta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na marginama foruma u Davosu.

Upravo će dogovor Vučića i Plenkovića biti „najveći pozitivan poticaj i okvir za dalju suradnju i predstojeće razgovore“, rekao je novinarima Dačić nakon susreta s hrvatskim kolegom.

I Grlić Radman i Dačić istaknuli su da dvije strane imaju različite poglede na prošlost, ali su poručili da će stručni timovi dva resorna ministarstva narednih mjeseci pripremiti platformu za njihov bilateralni sastanak.

Cilj tog susreta je da se „operativno i konkretno“ utvrdi šta je potrebno učiniti za daljnji razvoj i unaprjeđenje odnosa Srbije i Hrvatske, „prije svega što bi od toga bilo najbolje za građane, države i narode“.

Dačić je rekao da „postoji niz pitanja“ oko kojih se Srbija i Hrvatska ne slažu.

“Smatramo da, bez obzira što sigurno mislimo različito o nekim pitanjima iz naše prošlosti, moramo tražiti načine i mehanizme za suradnju”, istaknuo je Dačić, najavljujući niz sastanaka kako bi se analiziralo stanje i odredilo što i kako dvije strane mogu konkretno napraviti za daljnji razvoj odnosa.

„U interesu građana moramo raditi i surađivati jer politika je izuzetno odgovorna disciplina, a naši građani očekuju upravo unaprjeđenje odnosa, dobrosusjedske odnose“, rekao je Grlić Radman.

On je naglasio da je to “manifestacija političke zrelosti, osobito u sadašnjem trenutku kriznih situacija u okruženju”.

Grlić Radman je potvrdio Dačićevu ocjenu da postoje različiti pogledi, ali je istaknuo da se „različitosti moraju reducirati ako je to u zajedničkom interesu“.

“Ovdje je potrebno govoriti otvoreno i iskreno i nitko se ne može pretvarati da se ništa nije dogodilo prije 32 ili 33 godine“, rekao je hrvatski šef diplomacije, naglasivši da odnose „opterećuju određena otvorena pitanja“.

Sigurno da ne želimo da otvorena pitanja opterećuju ni Hrvate kao manjinsku zajednicu u Vojvodini i, Srbiji, niti Srbe kao manjinsku zajednicu u Hrvatskoj, poručio je.

Grlić Radman je rekao da je predstavio hodogram susreta na razini pomoćnika i suradnika koji će u bilateralnim konzuilatacijama napraviti inventar pitanja i odnosa o kojima treba razgovarati.

Kao jedan od sljedećih koraka najavio je dolaske srbijanskih dužnosnika u Zagreb – šefa srbijanskog povjerenstva za nestale Veljka Odalovića, te minstrice za eurointegracije Tanje Miščević.

Hrvatska traži još 1816 osoba nestalih u ratu iz devedesetih, a Odalović će, kako je najavio, već u ponedjeljak otići u Zagreb, gde će o tome razgovarati s kolegama iz ministarstva hrvatskih branitelja.

„Taj korak smo obojica pozdravilai“, rekao je Grlić Radman.

Istaknivši da je Hrvatskoj u interesu pomoći i podržati Srbiju na europskom putu, poručio je da se prije toga moraju riješiti neke stvari iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24, poput vladavine prava, pitanja nestalih i hrvatskih zatočenika u logorima u Srbiji početkom devedesetih, procesuiranje ratnih zločina.

“Mislim da ćemo nakon svih ovih susreta moći ozbiljno razgovarati o svim temama, ne samo o bilateralnim. Svima nama je u interesu mir, stabilnost, sigurnost, da su građani sigurni. Bitno je da se otvoreno razgovara i da se razlike smanje”, rekao je Grlić Radman.

Dvojica ministara nisu večeras odgovorala na pitanje novinara uz Dačićevu opasku su ponekad “suvišne riječi koje se izgovaraju prepreka za rješavanje nekih pitanja oko kojih je potreban dogovor”.

Uz Dačića i Grlić Radmana, kulturnoj manifestaciji Bunjevaca u Vojvodini “Veliko prelo” nazoče večeras i predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac i ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto:  HINA/ TANJUG/ SINIŠA KOPUNOVIĆ/ bg/ ml