IMG_0345

Proteklog vikenda, Samobor je bio domaćin 23. po redu tradicionalnog karate turnira Grand Prix Croatia – jednog od najprestižnijeg karate turnira u ovom dijelu Europe. Kao i svake godine turnir je bio u tehničkoj organizaciji Karate kluba Samobor te u suorganizaciji Hrvatskog karate saveza, a pod pokroviteljstvom Grada Samobora, Zajednice sportskih udruga i saveza zagrebačke županije te Turističke zajednice grada Samobora.

Kroz dva dana turnira, na tatamijima samoborske sportske dvorane nastupilo je rekordnih 1580 natjecatelja iz 195 klubova i 17 nacionalnih selekcija – Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Danske, Njemačke, Grčke, Crne Gore, Mađarske, Izraela, Italije, Latvije, Makedonije, Poljske, Srbije, Slovačke, Slovenije te Hrvatske.

Turnir je ove godine bio na kvalitativno najvišoj razini u svim uzrasnim kategorijama, a vrlo je jaka konkurencija bila i kod seniora koji su se nadmetali za atraktivne novčane nagrade.
U konkurenciji seniora nastupilo je čak 43 vrhunska natjecatelja među kojima je bilo bivših i aktualnih, svjetskih i europskih prvaka.

Prvo mjesto i 2000 EUR-a osvojio je srpski borac Slobodan Bitević koji je pred ispunjenim tribinama samoborske sportske dvorane ipak najviše pokazao te zasluženo slavio. Drugo mjesto i nagradu od 500 EUR-a te sedmodnevni aranžman u apartmanima Funda na Šolti, osvojio je mladi bosanskohercegovački reprezentativac Haris Suljković.
Treće mjesto i nagradu od 500 EUR-a osvojio je odlični slovenski reprezentativac Sebastian Budinha, a četvrto mjesto i nagrada od 250 EUR-a pripala je još jednom bosanskohercegovačkom reprezentativcu Alemu Kupusoviću.

IMG_0350

Iznenađenje seniorske kategorije bio je poraz prošlogodišnjeg prvaka i favorita turnira, Grka Georgiousa Tzanosa, koji je u trećem kolu sudačkim preglasavanjem izgubio upravo od bosanskohercegovačkog reprezentativca Kupusovića, koji je na koncu završio kao četvrtoplasirani. Vidno razočarani Tzanos nije htio tražiti opravdanja no moglo se primjetiti njegovo nezadovoljstvo sudačkom odlukom.

Malo razočarenje priredili su hrvatski reprezentativci koji se nisu ugurali u četvorku koja je ušla u borbu za nagradni fond organizatora turnira. Najbliže tom cilju bio je Goran Lučin koji je za dlaku izgubio od kasnijeg pobjednika Bitevića.

Vrlo dojmljiv nastup imali su sportaši s inavliditetom koji su ove godine prvi puta imali priliku nastupiti na ovom turniru.

DSCN4663a

Autor: Z.P.
Foto: Karate klub Samobor