kolinda grabar kitarović jasenovac bleiburg

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu za subotnji “Jutarnji list” rekla je da ove godine ne ide ni u Jasenovac niti na Bleiburg jer ne želi sudjelovati u ideološkim podjelama.

Ne želim kao predsjednica participirati u daljnjem intenziviranju ideoloških podjela, želim to završiti jer držim da politikanstvo oko Jasenovca i Bleiburga ponovno viktimizira njihove žrtve. Žrtve zaslužuju dostojanstvo, pijetet i mir, istaknula je Grabar Kitarović u intervjuu za “Jutarnji”.

Ustvrdila je i kako je razočarana procvatom ideoloških sukoba jer, kako dodaje, ukupavanje u prošlost onemogućava da se okrenemo budućnosti.

“Hrvatska nema strategiju što nakon ulaska u NATO i EU. Nemamo strategiju razvoja u idućih 5,10 ili 15 godina. Najlakše je napraviti distrakciju na ustašama i partizanima. Strašno je da se danas pokušava proizvesti podjela na antifašiste i one koji su za Domovinski rat. To je potpuno umjetna podjela. Moja je obitelj bila antifašistička. Bili su partizani, ali su isto tako bili i antikomunisti. Velika većina moje obitelji sudjelovala je i u Domovinskom ratu”, rekla je Grabar Kitarović.

Na pitanje može li učiniti nešto da se tenzije počnu smirivati, odgovorila je kako je pokrenula inicijativu za dijalog. “U razgovoru s predstavnicima manjina apelirala sam da sjednemo, dogovorimo se da napravimo plan za promicanje dijaloga i tolerancije. “Nikako mi se ne sviđa karakter političke retorike u Hrvatskoj”, ustvrdila je Grabar Kitarović te dodala kako ne niječe da manjine imaju problema, ali kako smatra da je, uz međusobno uvažavanje, sve moguće dogovoriti.

Podržavam plan reformi, no ključ je u provedbi

Upitana namjerava li Hrvatska blokirati Beograd u europskom pristupnom procesu, ustvrdila je kako tu nije riječ o blokadi. “Ono što Hrvatska traži nije nikakvo bilateralno pitanje nego pitanje ispunjavanja pristupnih kriterija, istih oni koje smo i sami morali ispuniti”, rekla je. Dodala je i da hrvatska diplomacija ima zadaću objsniti EU da nije riječ o sporu između Hrvatsek i Srbije nego o tome da Srbija mora usvojiti europske standarde.

Govoreći o sto dana nove Vlade premijera Tihomira Oreškovića, pozdravila je predstavljanje Nacionalnog plana reformi te izrazila nadu da će se trzavice, koje su se povremeno mogle vidjeti, pretvoriti u konstruktivan dijalog i suradnju. “Krajnji je čas da se, s često prazne priče o promjenama, konačno krene na konkretna djela”, poručila je.

Predsjednica je istaknula kako podražva sve reforme usmjerene na kreiranje novih radnih mjesta, zaustavljanje negativnih demografskih trendova, zadržavanje mladih i obrazovanih ljudi u Hrvatskoj, poticanje poslovne klime i gospodarskog rasta i pravnu sigurnost što znači da se iz dana u dan ne mijenjaju zakoni ili porezne politike. “Ključ je provedba. Svi ćemo na koncu ocjenjivati izvršeno, a ne napisano”, naglasila je.

Založila se za smanjenje proeznog opterećenja građana i gospodarstva, ali i dodala da, dok se to ne dogodi, država mora narpaviti bolne reforme usmjerene prema sebi.

Na pitanje kako gleda na priče o preslagivanju Vlade ili novim izborima, Grabar Kitarović je rekla da Ustav RH jasno definira uvjete za raspisivanej izbora te kako oni u ovom trenutku nisu ispunjeni. “Kao predsjednica države ne mogu ulaziti u međukoalicijske sporazume i rasprave, ali neću dopustiti da njihove razmirice utječu na izvršenje reformi”, rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Izvor: Sloboda.hr/Hina