Austrijski veleposlanik u Hrvatskoj Josef Markus Wuketich pozvan je u četvrtak popodne u hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zbog događanja vezanih za Bleiburg, potvrđeno je Večernjem listu sa Zrinjevca.

Kako navodi ovaj list, lokalne vlasti Koruške su prema rješenju o zaplijeni od 20. travnja ove godine uklonile hrvatski grb sa spomenika na Bleiburgu, koji se ondje nalazi od 1987. godine. Vlasnik spomenika imao je rok od četiri tjedna da sam ukloni grb sa spomenika, što nije učinjeno.

Rješenje o zaplijeni grba sa spomenika, koji je u vlasništvu Počasnog bleiburškog voda, u čijem je posjedu i zemljište na kojem se spomenik nalazi, ima privremeni karakter, a vlasnik ima pravo žalbe na navedenu odluku, odnosno pokretanje upravnog postupka.

“Ne dolazi u obzir”

Milan Kovač, zamjenik predsjednika Počasnog bleiburškog voda komentirao je za Večernji list:

– Ne dolazi u obzir da mi skidamo i mijenjamo povijesni hrvatski grb. Ako bismo to napravili, zar će Austrijanci u carskoj palači Franje Josipa i u stotinama austrijskih muzeja poskidati povijesni hrvatski grb s prvim bijelim poljem i sve te insignije?! Onda bismo i mi morali uzeti čekić i istući Markovu crkvu u Zagrebu – rekao je.

Izvor: Sloboda.hr/Vecernji.hr
foto: Facebook