turska u mraku

Tursku je u utorak paralizirao nestanak električne energije još neutvrđenog uzroka, ali nečuvenih razmjera u posljednjih 15 godina koji je usporio javni prijevoz i brojne aktivnosti u turskim gradovima, među kojima i u Istanbulu i Ankari.

Kvar velikih razmjera pojavio se u 8,36 i zahvatio većinu od 81 turskih pokrajina, naveli su službeni izvori, a prenosi novinska agencija Dogan.

Otklanjaju se kvarovi, u većini pokrajina uspostavljna opskrba

Prema informacijama iz turske nacionalne energetske tvrtke Teias, opskrba električnom energijom je uspostavljena počekom večeri u većini tih pokrajina kao i u Ankari i Istanbulu.

Ministar obrazovanja Nabi Avci obećao je na informativnom tv-kanalu NTV da će cijela mreža biti u funkciji do 18 sati po srednjoeuropskom vremenu.

U Istanbulu, gospodarskom središtu zemlje s više od 15 milijuna stanovnika, neke četvrti su početkom večeri i dalje bile bez električene energije, javlja AFP.

Najteži kvar od potresa 1999. godine

Predsjednik turske vlade Ahmet Daavutoglu u odgovoru na pitanje o mogućem terorističkom napadu rekao je da je riječ o tehničkom kvaru, ali da se razmatraju svi mogući uzroci kvara.

Ministar energetike Tander Yildut rekao je da je riječ o najtežem kvaru nakon potresa 1999. godine.

On je dodao da se razmatraju razne mogućnosti, poput informatičkog napada, općeg prekida u opskrbi električnom energijom, propusta. “Proučavamo sve te mogućnosti i transparentno ćemo javnosti objaviti zaključke”, rekao je.

Prekid opskrbe strujom teško je pogodio javni prijevoz u zemlji. U Ankari i Istanbulu prijevoz podzemnom željeznicom naglo je prekinut, a tisuće putnika su evakuirane.

I automobilski promet je zahvaćen jer semafori ne rade, a u prekidu su i telefonske linije i internet, prenosi Narod.hr.