prosvjedi1

Prosvjedi protiv objavljivanja karikatura proroka Muhameda u francuskom satiričkom tjedniku Charlie Hebdo nastavljeni su u muslimanskim zemljama sa stotinama tisuća prosvjednika u Čečeniji i spaljivanjem crkava u Nigeru, javljaju agencije.

Oko 800.000 ljudi prosvjedovalo je u čečenskom glavnom gradu Groznom, 12 dana nakon napada na satirički tjednik Charlie Hebdo, navelo je rusko ministarstvo unutrašnjih poslova. Pozivajući se na ruske agencije, mjesne vlasti su pozvale na tu manifestaciju. Više stotina tisuća okupio se skandirajući “Alah Akbar”.

prosvjedi2

U Nigeru je u subotu zapaljeno 45 crkvi tijekom prosvjeda koji su prerasli u pobunu protiv karikatura koje su prošlog tjedna objavljene na naslovnici tjednika Charlie Hebdo, rekao je glasnogovornik nigerijske policije. Zabilježena je velika šteta, 45 crkvi, 5 hotela, jedno sirotište i jedna kršćanska škola su opljačkani i zapaljeni, rekao je glasnogovornik policije na konferenciji za novinare. U prosvjedima je u subotu poginulo 5, ozlijeđeno 128 i privedeno 189 osoba.

Vijeće arapskih veleposlanika u Parizu, koje je prošlog tjedna osudilo barbarski teroristički napad na Charlie Hebdo, izrazilo je žaljenje zbog nove objave uvredljivog crteža proroka Muhameda u tom listu. U priopćenju Vijeće arapskih veleposlanika u Parizu jamči da objava te karikature predstavlja provokaciju i povredu osjećaja muslimana te da sije neslogu i mržnju u kontekst u kojem bi trebale prevagnuti solidarnosti, mudrost, duh dijaloga i otvorenosti i tolerancije, prenosi HRT.

Prosvjedi su održani u nekoliko zemalja s muslimanskom većinom, u kojima su vjernici palili francusku zastavu i fotografije predsjednika Francoisa Hollandea.