Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij obilježio je u petak prvu godišnjicu ruske invazije na njegovu zemlju prkosnom porukom u kojoj je naglasio da će Ukrajinci na kraju pobijediti.

U videu objavljenom u medijima i naslovljenom “godina nepobjedivosti”, 45-godišnji predsjednik sjedio je za stolom i prisjetio se kako se obratio Ukrajincima prije godinu dana, u trenutku kad su Kijev i svijet uzdrmani zbog ruskog pokretanja invazije.

Prije godinu dana na današnji dan, s ovog istog mjesta oko sedam ujutro, obratio sam vam se kratkom izjavom, u trajanju od samo 67 sekundi, rekao je u 15-minutnom govoru, uz svečanu glazbu u pozadini.

“…mi smo jaki. Spremni smo na sve. Pobijedit ćemo svakoga. Ovako je počeo 24. veljače 2022. Najduži dan u našim životima. Najteži dan u našoj novijoj povijesti. Rano smo se probudili i od tada nisam spavao.”

Zapadni vojni dužnosnici procjenjuju žrtve na obje strane najvećeg sukoba u Europi od Drugog svjetskog rata na više od 100.000 ubijenih i ranjenih. Deseci tisuća civila također su poginuli, dok su milijuni pobjegli pred prijetnjom borbi.

“Gotovo svatko ima barem jedan kontakt u svom telefonu koji više nikada neće podići slušalicu”, rekao je Zelenskij. “Onoga tko neće odgovoriti na SMS ‘Kako si?’. Ove dvije jednostavne riječi dobile su novo značenje tijekom godine rata.”

Ukrajinske snage spriječile su brzu rusku pobjedu početkom 2022., a sukob, koji Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom”, pretvorio se rovovsku bitku na istoku i jugu zemlje. Budući da čelnici obiju zemalja ne pokazuju znakove povlačenja, izgledi za skori kraj borbi izgledaju sumorno.

Zelenskij, koji je odigrao ključnu ulogu u prikupljanju financijske i vojne pomoći iz cijelog svijeta za održavanje ukrajinske obrane pred mnogo većom vojskom, pohvalio je svoj narod.

“Postali smo jedna velika vojska … u kojoj svi daju svoj doprinos”, rekao je. Opisao je 2022. godinu kao godinu otpora, hrabrosti, boli i jedinstva.

“Glavni je zaključak da smo preživjeli. Nismo poraženi. I učinit ćemo sve da pobijedimo ove godine!”

“Slavimo otpor agresiji, a ne godišnjicu rata”

Ukrajina će u petak slaviti godinu dana uspješnog otpora, a ne prvu godišnjicu ruske invazije, rekla je Olena Zelenska, supruga ukrajinskog predsjednika u četvrtak obraćajući se video porukom sudionicima događaja u Litvi.

Ukrajina je pretrpjela “godinu dana pakla”, rekla je supruga Volodimira Zelenskog u obraćanju događaju održanom u Vilniusu u četvrtak navečer.

“Obilježavati dan u koji je počeo totalan rat, užasno je jer bila je to godina udara, agresije, ubijanja”, rekla je. 

Rusija je 24. veljače 2022. počela invaziju koju ona ne naziva tako već “specijalnom vojnom operacijom” i u tih godinu dana ubijeni su deseci tisuća ljudi, sravnjeni su za zemljom gradovi i sela, milijuni Ukrajinaca raseljeni su unutar zemlje, a gotovo osam milijuna izbjeglo je iz nje.

“Danas ne obilježavamo godinu rata već slavimo godinu otpora agresiji, godinu hrabrosti, godinu međusobnog pomaganja i spašavanja, godinu ljudskosti i godinu prijateljstva”, rekla je. 

“Uvjerena sam da ćemo s vama moći podijeliti ono najvrjednije – pobjedu. Našu zajedničku pobjedu”, zaključila je. 

Na događaju je bilo više desetaka ukrajinskih izbjeglica, uglavnom žena i djece te predsjednik Litve Gitanas Nauseda.

“To je godina užasa koju smo svi mi iskusili. I vjerujemo da ulazimo u pobjedničku godinu, iduća godina konačno će biti pobjednička”, rekla je Viktorija Dolbičeva (54), izbjeglica iz Harkiva koja danas živi u Vilniusu. 

“Gdje god se događa užas, tu se otkriva i humanost. I doista je nepobjediva. Obični ljudi postaju heroji, jer nemaju izbora”, rekla je Maria Kolomiec, (43), još jedna izbjeglica iz Harkiva, koja danas živi u Wroclawu u Poljskoj.

Ukrajinska središnja banka obilježila je godišnjicu novčanicom u spomen na otpor ratu, na jednoj strani prikazana su trojica vojnika koji podižu nacionalnu zastavu.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/PAVLO PAKHOMENKO